3 eenvoudige tips om energie te besparen in huis 0

3 eenvoudige tips om energie te besparen in huis

Kijkende naar de huidige energieprijzen, worden we hier niet bepaald gelukkig van. De energieprijzen rijzen de pan uit. In combinatie met de huidige inflatiecijfers betekent dit voor veel mensen dat ze er maandelijks fiks op achteruit gaan. De koopkracht stijgt in de meeste gevallen namelijk niet zo hard. Naar verwachting zullen we maandelijks 170 euro extra aan enkel de inflatie betalen. De energiekosten maken hier al een groot deel van uit. Daarom is het goed om juist nu naar verschillende isolatiemogelijkheden te kijken. Niet alleen voor nu om minder te stoken, maar ook voor de zomer om minder ventilators of airconditioning te hoeven gebruiken.

Maar hoe verbeter je de isolatie van je woning op eenvoudige wijze en bespaar je energie, zonder hier al te veel geld aan uit te geven? We hebben 3 tips voor je op een rijtje gezet.

1. Kies voor voorzetramen

Beschik je nu nog over enkelglas in je woning? Maar vind je dubbelglas nog te prijzig? Dan kunnen voorzetramen een prima alternatief zijn. Dit is een extra raam dat voor de bestaande ramen wordt gemonteerd. Dit is een stuk voordeliger omdat er verder geen aanpassingen worden gemaakt aan de bestaande kozijnen. In het voorzetraam kun je kiezen voor gewoon glas, maar eventueel ook voor een goedkopere plaat van perspex. Kunststof is een prima alternatief voor glas en draagt bij aan de isolatiewaarde van je woning. Dankzij dit voorzetraam ontstaat er een dubbele isolatielaag bij de ramen, waardoor hier veel minder warmte uit kan ontsnappen.

2. Pas op met de gordijnen!

Bij veel mensen reiken de gordijnen tot aan de grond. Dit ziet er ook het mooist uit. Helaas betekent dit ook dat er veel gordijnen over de radiatoren worden gehangen. Misschien is dit mooier, maar het is wel heel slecht voor de verspreiding van de warmte in huis. Sterker nog, je stookt waarschijnlijk voor niets. Zonde! Daarom is het goed om je gordijnen overdag open te laten of niet over de radiatoren heen te laten vallen.

Wist je dat je gordijnen ook nog eens heel slim kunt gebruiken om de woning beter te isoleren? Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de gordijnen in de avond volledig gesloten houdt, zodat er geen kou van buiten naar binnen kan komen. Pak overdag juist iedere zonnestraaltje mee door de gordijnen wagenwijd open te houden.

3. Zet de verwarming nooit volledig uit

De meeste mensen zetten hun verwarming bij het naar bed gaan of als ze een hele dag van huis zijn volledig uit. Hoewel dit misschien de voordeligste optie lijkt, is niets minder waar. Het is veel beter om de verwarming lager te zetten. Laat de buizen echter nooit kouder worden dan 15 graden. Om de verwarming vervolgens namelijk weer op te stoken, zal dit ontzettend veel energie vragen. Hierdoor ben je alsnog duurder uit dan wanneer je de verwarming níet had uitgeschakeld. Zet de verwarming dus lager, maar nooit helemaal uit.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *