3 redenen om een open trap dicht te maken  0

3 redenen om een open trap dicht te maken

In steeds meer moderne woningen zien we open trappen terug. Niet zonder reden, want deze trappen bieden ook veel voordelen. Doordat ze open zijn, ogen ze veel minder massief. Hierdoor lijkt de woning ruimtelijker. Bovendien geeft het een speelse uitstraling aan bijvoorbeeld de woonkamer. De trap wordt betrokken bij de rest van de inrichting. Toch zijn er ook genoeg redenen waarom een dergelijke trap minder gunstig kan zijn. 

Wil jij de trap in woonkamer dichtmaken? Maar twijfel je nog altijd? Hieronder volgen drie redenen om toch deze stap te wagen. 

1. Meer veiligheid voor kinderen en huisdieren 
Heel mooi en modern zo’n open trap, maar tegelijkertijd ook niet zo veilig met jonge kinderen en/of huisdieren. Een trap heeft altijd een intense aantrekkingskracht op kinderen en dieren. Zeker wanneer deze ook nog eens midden in de woonkamer staat. Dan zijn ze toch sneller geneigd om omhoog te klimmen. Met alle gevolgen van dien. Bovendien is een kenmerk van een open trap dat er geen stootborden aanwezig zijn. Hierdoor kan een klein kind of dier makkelijk tussen de treden door glippen. 

Heb je dus jonge kinderen? Of ben je momenteel in verwachting? Dan is dit een goed moment om de open trap dicht te maken. Ook goed om hiermee rekening te houden bij de rest van de trappen in huis. Misschien spelen je kinderen als ze iets ouder zijn bijvoorbeeld ook wel vaak boven of op zolder. Dan moet je er niet aan denken dat ook hier lelijke uitglijders ontstaan. Laat daarom alle trappen in huis dichtmaken om nare ongelukken te voorkomen. 

2. Warmteverlies voorkomen 

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest over betere isolatie in huis. Dat kan ook niet anders. Met de torenhoge energierekeningen van nu doen we er alles aan om de kosten enigszins omlaag te helpen. Ook als dit betekent dat er grote veranderingen in huis doorgevoerd moeten worden. Een van de manieren waarop dit gedaan kan worden, is met het dichtmaken van de trap. 

Wat veel mensen namelijk onderschatten is dat er met een open trap ook veel warmteverlies kan ontstaan. Door de openingen in de trap, stijgt de warmte in de kamer veel sneller naar boven. Wanneer de trap gesloten is, gaat dit minder snel en blijft de warmte in de woonkamer. Iets wat je zeker wilt hebben gedurende de wintermaanden. 

Om te voorkomen dat de warmte ontsnapt, zou je een ingrijpende verbouwing kunnen overwegen. Bijvoorbeeld door de trap in de hal te creëren en een tussendeur te plaatsen. Maar je kunt ook kiezen voor een iets minder ingrijpend alternatief: het sluiten van de traptreden. 

3. Warme uitstraling 

Een trap kan niet alleen heel functioneel zijn, maar is ook allesbepalend voor de uitstraling van het interieur. Hoewel een open trap erg modern en ruimtelijk oogt, kan een dichte trap weer een wat meer warme uitstraling bieden. Bedenk dus goed waar jij naar op zoek bent. Wil je nog meer warmte creëren in huis? Bekleed de traptreden dan, zodat deze overeenkomt met de kleuren binnen jouw interieur. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *