3 tips voor energiebesparing in huis 0

energie besparen woning

Sommigen van ons hebben structureel aan het einde van ons geld een stukje maand over. Anderen willen graag hun steentje bijdragen aan het milieu. Wat je reden ook is, het is altijd een goed idee om thuis elke maand op je energierekening te besparen. De financiële meevaller is bij iedereen wel welkom en ook de natuur is je dankbaar. Wil jij ook energie besparen? In dit artikel geven we je de 3 beste tips om energie te besparen in huis.

Tip 1: kijk naar je grote verbruikers

Wanneer we aan ons stroomverbruik denken, is het belangrijk om allereerst te kijken naar apparaten die continue stroom nodig hebben. Bijvoorbeeld de koelkast, wekker of magnetron met digitale klok. Maar denk ook eens aan televisies die veelal op stand-by staan.

Het is belangrijk om alle apparaten die een echte aan-uitknop hebben ook werkelijk uit te zetten. Wees niet lui maar kom van de bank af en gebruik die knop. Je portemonnee zal je later bedanken. Eigenlijk is het nog een beter idee om alle stekkers gewoon altijd uit het stopcontact te halen, als je écht op de kleintjes wilt letten. Hiervoor kun je ook verlengsnoeren met een aan-uitschakelaar gebruiken.

aan en uitknop

Tip 2: let op het energielabel voor nieuwe apparaten

Voor apparaten zoals koelkasten en wekkers, maar ook voor wasmachines en drogers, let je goed op het energielabel. Ga voor het hoogst mogelijke label. Over het algemeen zijn apparaten met een lager energielabel (B/C/D) goedkoper in aanschaf. Maar deze apparaten zijn echte energievreters en zijn op de lange termijn veel duurder. Hier heb je een overzicht van de labels, van het zuinigst tot het minst zuinig:

  • A***
  • A**
  • A*
  • A
  • B
  • C
  • D

Vaak is het dus zo dat hoe hoger het label is, hoe duurder het apparaat. Het is dan ook niet voor iedereen weggelegd om A*** apparaten te kopen. Een iets minder energiezuinigere optie is dan een goed compromis. Maar koop wel altijd apparaten met minimaal label A. Op die manier hoef je niet in één keer een grote smak geld neer te leggen en bespaar je toch energie.

energiebesparing huis

Tip 3: gebruik LED verlichting

Een andere grootverbruiker is je licht. In een donker land zoals Nederland staat vooral ’s winters het licht veel aan. Je verlichting verdient daarom wat extra aandacht: je kunt zelf kiezen hoe zuinig je lampjes zijn. Gebruik jij halogeenlampen of spaarlampen? Dan ben je duur uit.

Stap daarom over naar LED verlichting. LED verlichting is zo’n 85% zuiniger dan de gloeilamp en gaat vele jaren langer mee. Op de korte termijn iets duurder in aanschaf, maar op de lange termijn een grote besparing. Wil jij weten hoeveel je precies kunt besparen met LED verlichting? Bekijk dan eens deze LED calculator. Voordelige LED verlichting koop je bij https://www.ledinbouwspotsleds.nl/.

energie besparen huis

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *