3 tips voor het kiezen van de juiste keukenverlichting 0

keukenverlichting

De keuken is de belangrijkste ruimte in huis. Het zal je verbazen hoeveel uren je in deze ruimte doorbrengt. Om simpelweg een aantal maaltijden voor te bereiden of misschien wel te genieten van de gezelligheid van je gezin, familie of vrienden. De keuken wordt steeds vaker als het centrale middelpunt van de woning beschouwd. Het hebben van goede keukenverlichting is dan ook noodzakelijk. Maar kies je voor standaard armaturen, led inbouwspots of één van de talloze andere verschillende keuzes? En waarom?!

In de eerste plaats zal de keuken gebruikt worden om in te werken. Hete potten en pannen, scherpe messen en andere keukeninstrumenten: de keuken kan een gevaarlijke plek zijn. Zeker wanneer het zicht niet optimaal is. Voor de eigen veiligheid is een geoptimaliseerd lichtplan dan ook zeker verstandig. Hoewel de voorkeur meestal naar daglicht uit zal gaan, zal niet iedere keuken daar in voldoende mate over beschikken. Bovendien moet je ook een andere optie hebben gedurende de wintermaanden of de avond. Bij de juiste keukenverlichting beschik je niet alleen over voldoende sfeer, maar ook over de mogelijkheid om veilig te werken. Maar waar let je op bij het kiezen van goede keukenverlichting? Wij zetten 3 tips voor je op een rijtje.

1.    Maak een duidelijk lichtplan

Voordat je kunt gaan shoppen voor nieuwe lampen is het eerst verstandig om een lichtplan op te stellen. Dit doe je op basis van een plattegrond van de keuken. Geef in de plattegrond aan waar bepaalde activiteiten plaatsvinden en wat voor licht je hierbij nodig hebt. Zo zal je logischerwijs meer licht boven het aanrechtblad nodig hebben. Zogenaamde werkverlichting kan door middel van led inbouwspots gerealiseerd worden. Vergeet ook niet de aanwezige stopcontacten mee te nemen in je lichtplan. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan bij het aansluiten van de armaturen.

Vind je het lastig om een lichtplan op te stellen? Vraag dan om advies aan een medewerker in een speciaalzaak. Zij kunnen op basis van de bouwtekening samen met jouw een lichtplan opstellen, zodat je zeker weet dat je straks over goede keukenverlichting beschikt.

Maak een duidelijk lichtplan

2.    Denk om de basisverlichting

Iedere ruimte vraagt om de juiste basisverlichting. Zo ook de keuken. Dit is de verlichting die direct de gehele ruimte verlicht. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt als je slechts kort in de keuken verblijft of wanneer je snel een duidelijk overzicht van de keuken wilt krijgen. Alle andere lichtsoorten zijn noodzakelijk om de basisverlichting op bepaalde punten te versterken. Doorgaans bestaat de basisverlichting uit een plafondlamp. Er zijn echter ook andere mogelijkheden. Denk maar eens aan halogeenspots of een armatuur die naar de belangrijkste punten in de keuken licht uitstraalt. Bedenk goed wat bij jouw keuken past en wat je zelf gemakkelijker vindt.

3.    Sfeerverlichting: onmisbaar in iedere keuken

Om veilig te kunnen werken in de keuken is zowel basis- als werkverlichting natuurlijk onmisbaar. Het oog wil echter ook wat. Daarom mag ook sfeerverlichting niet ontbreken. Dit kan je zien als de spreekwoordelijke kers op de taart. De verlichting die zorgt voor samenhang. Sfeerverlichting kan jouw keuken net dat beetje extra geven. Kies hierbij bijvoorbeeld voor dimbare verlichting, zodat je de sfeer geheel naar wens en het moment kunt afstemmen. Of een prachtig sfeervol armatuur dat jouw keuken direct een geweldige eyecatcher biedt. Je kunt alle kanten op met sfeerverlichting!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *