3 tips om je kinderen veilig alleen thuis te laten 0

3 tips om je kinderen veilig alleen thuis te laten

Wanneer is jouw kind oud genoeg om alleen thuis te blijven? Dat is voor alle ouders een belangrijke vraag, waar helaas geen eenduidig antwoord op te geven valt. Iedere situatie is anders, en kinderen ontwikkelen zich ook in een ander tempo. Er zijn methoden om de veiligheid van jouw kind in huis te verhogen, daarnaast zijn er ook manieren om jouw kind zelfstandiger op te voeden. Zoals gezegd zijn er geen oplossingen die voor alle kinderen even goed werken, met de drie tips op deze pagina maak je een goede kans dat jouw kinderen veilig thuis kunnen blijven.

Mag jouw kind alleen thuis blijven?

Er is in Nederland geen duidelijke wetgeving omtrent het alleen laten van kinderen. Het is niet toegestaan om een kind in hulpeloze toestand achter te laten. Een persoon is officieel een kind tot de leeftijd van achttien jaar is bereikt, dat is duidelijk. Maar wat is een “hulpeloze toestand”? Een baby kan zichzelf niet redden, maar een puber van zestien? Naast een fikse geldboete en gevangenisstraf voor het in gevaar brengen van jouw kinderen, wil je uiteraard geen risico nemen wanneer het om het welzijn van jouw eigen kind gaat. De vraag is waar de grens ligt, en hoe je de veiligheid van alle gezinsleden kunt waarborgen.

Wanneer kunnen kinderen zichzelf (even) redden?

Als de vader op de zolder naar muziek luistert met een hoofdtelefoon, is er geen zicht op een kind dat in de keuken de lade met messen opentrekt. Ook in huis kan gebrek aan toezicht voor gevaarlijke situaties zorgen, een kind is niet per definitie veiliger met ouders in huis. Gemiddeld genomen kun je stellen dat kinderen jonger dan zeven jaar altijd een verantwoordelijke ouder of oppas nodig hebben, tussen acht en tien jaar kunnen sommige kinderen overdag tot een half uurtje alleen thuis blijven. In groep 7-8 is enkele uurtjes mogelijk, de eerste jaren middelbare school kunnen tieners zichzelf overdag goed redden maar alleen overnachten is nog niet verantwoord. Vanaf ongeveer zestien jaar kun je zelfstandige jongeren de hele dag of zelfs langer alleen laten, uiteraard na het nemen van enkele belangrijke veiligheidsmaatregelen.

Ieder kind ontwikkelt zich in een eigen tempo, houd rekening met jouw kind of kinderen en neem geen onnodig risico. Werk al vroeg aan een ‘noodscenario’ voor oppas zoals een familielid of buren die je kunt vertrouwen.

1. Maak de woning veilig voor het kind

Vanaf de tijd dat een baby leert kruipen ben je als ouders bezig met de woning ‘childproof’ maken. De strategie zal aangepast moeten worden op de ontwikkeling van het kind. Bij afwezigheid is beveiliging van extra groot belang. Zorg dat gevaarlijke objecten buiten bereik van de kinderen blijven, zorg er ook voor dat kinderen bij onraad direct contact kunnen leggen met volwassenen. Het moet altijd mogelijk zijn om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld bij brand in huis. De deur op slot draaien kan levensgevaarlijk zijn, dan liever een IP camera outdoor ophangen, zoals de camera van Somfy, zodat je ze buiten ook kunt vastleggen.

ip camara buiten

2. Bouw alleen thuis blijven langzaam op

De training begint wanneer je nog in huis bent, ga even naar de keuken en sluit de deur. Werk in de tuin, op zolder en ga koffie drinken bij de buren. Vergroot de afstand en tijd stapsgewijs, en bespreek met het kind hoe zij zich daarbij voelen. Druk ze op het hart dat alleen blijven ook een verantwoordelijkheid is. Met een IP camera draadloos kun je ongezien de kinderen in de gaten houden.  Regelmatig een oppas laten komen en zelf de woning verlaten is een goede training om kinderen te laten wennen aan de afwezigheid van de ouders.

 3.  Installeer een draadloze camera

Let op; een bewakingscamera kan een effectief hulpmiddel zijn, het is geen vervanging van ouderlijk toezicht!

Je kunt tegenwoordig heel eenvoudig een IP camera draadloos in huis installeren, zeker in combinatie met andere smart home toepassingen kun je zowel kinderen als mogelijke gevaren van buiten in de gaten houden, waar je ook bent. Er zijn verschillende opties:

Camera voor binnen

Met een IP camera die draadloos werkt hoef je geen kabels te trekken, en plaatsing is heel eenvoudig. Met camera software die beweging kan registeren zul je automatisch notificaties ontvangen zodat je altijd op de hoogte blijft. Met live video streaming kun je zelfs continu de situatie in de gaten houden.

camara voor binnen

 Camera voor buiten

Voor buiten kun je een speciale IP camera voor outdoor gebruik aanschaffen die tegen neerslag en stof bestendig is. Er zijn modellen met ingebouwd alarm om inbrekers te weren, je kunt er uiteraard ook mee controleren of kinderen de woning (stiekem) verlaten. Ook hier kun je met de camera software veel instellen, denk aan detectie van dieren of opslag in de cloud om beelden te delen met anderen.

 Je kunt veel gevaar wegnemen met moderne technologie, maar ga altijd uit van het kind en zorg ervoor dat alle omstandigheden zo veilig mogelijk zijn.

Wil je meer weten over smart home en de producten die je kunt koppelen aan een smart home? Breng dan een bezoekje aan https://shop.somfy.nl/smart-home

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *