3 tips voor het vinden van een geschikte lampenkap 0

Na een zoektocht op zolder heb je een zeer oude lampenvoet gevonden. Perfect, want je had net wat extra sfeer in huis nodig! Maar zo’n oude lampenvoet vraagt natuurlijk wel om een nieuwe en sfeervolle lampenkap. De zoektocht voor een geschikte lampenkap gaat van start en al gauw merk je dat dit moeilijker is dan gedacht.

Tegenwoordig is het aanbod van lampenkappen zó groot, dat je snel overweldigd kan raken. Een mooie lampenkap kan een gewone en traditionele lampenvoet direct een andere uitstraling geven. Als je het goed doet, geniet je straks van een enorme sfeermaker en eyecatcher in huis. Maar als je de verkeerde keuze maakt, kan deze jouw mooie lampenvoet overschaduwen of zelfs wel de prachtige uitstraling teniet doen. Dus… waar moet je dan wel rekening mee houden? Hoe zorg je voor voldoende licht? Hoe groot mag de kap maximaal zijn? Kortom: hoe kies je de perfecte lampenkap? Wij geven 3 tips!

1.         Functie van de lamp

Allereerst is het belangrijk om de functie van de lamp te bepalen. Dit is anders dan bij een hanglamp of kroonluchter. Waar ga je deze voor gebruiken? Wordt deze enkel als sfeermaker in een ruimte gezet of zal deze ook een duidelijke functionele rol spelen in het lichtplan? Op basis van die informatie kun je ook bepalen hoe sterk de lamp moet zijn en of deze voldoende licht geeft om haar functie te vervullen.

Ook de lampenkap kan hier een grote rol in spelen. Sommige lampenkappen zijn namelijk uitstekend in het geleiden van licht en anderen spelen juist een belangrijke rol in het creëren van sfeer. Ook de kleur van de kap speelt hier een cruciale rol in. Als je kiest voor een lamp die indirect licht doorlaat, kies dan altijd voor een lichte kleur van de kap. Als je een ruimte knus wilt verlichten, kan je voor een niet-lichtdoorlatende kap kiezen. Pas als je de functie van de lamp weet, is het vinden van de juiste lampenkap een stuk eenvoudiger.

lampenkap

2.         Locatie

Waar komt de lamp straks te staan? Het is immers wel belangrijk dat je niet onverhoopt tegen de lampenkap stoot omdat de kap uitsteekt. Zeker niet als deze binnen een belangrijke looproute in huis staat (denk bijvoorbeeld aan een kastje in de gang). Houd daarom altijd rekening met de locatie waar de lamp komt te staan. Is het belangrijk dat je hier makkelijk langs kunt lopen? Ja? Kies dan voor een lampenkap die een stuk compacter is. Zo voorkom je valpartijen.

3.         De juiste hoogte

Natuurlijk wil het oog ook wat. Daarom moet je wel voor de juiste hoogte kiezen. Maar hoe bepaal je een geschikte hoogte voor jouw lampenkap?

Allereerst is het belangrijk dat de kap altijd over de fitting van de lampenvoet valt. Anders kan dit het sfeervolle geheel teniet doen. Daarnaast mag de kap niet meer dan 40% van de voet beslaan. Zorg er daarom altijd voor dat er nog een groot gedeelte van de voet te zien is en de kap bedekt blijft. Dan kan je nooit een verkeerde keuze maken en staat de lampenkap altijd goed!

Dit artikel is in samenwerking gemaakt met https://collectione.shop.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *