
Tegenwoordig zien vrijwel alle daken er hetzelfde uit. Zeker in een gemiddelde woonwijk. Pas wanneer we verder gaan kijken, zien we plotseling verschillende materialen. Een rietgedekte villa bouwen is op het platteland helemaal geen gek idee. In een moderne woonwijk zie je dit echter toch een stuk minder. Best wel vreemd eigenlijk. Want een rieten dak kent heel veel voordelen. Helaas heerst er nog altijd een stigma van een slecht geïsoleerde woning en hoge brandbaarheid. Ondanks dat die eigenschappen anno nu eigenlijk helemaal niet meer van toepassing zijn.
Nog altijd niet overtuigd? Of overweeg je juist om een rieten dak te laten plaatsen en ben je benieuwd wat je kunt verwachten. Hieronder volgen vier redenen om juist anno 2023 voor een rieten dak te kiezen.
1. Geeft meer karakter aan de woning
Loop een gemiddelde woonwijk binnen en je ziet eigenlijk allemaal dezelfde woningen. Soms is er iets kleurverschil of zie je net een andere bouw, maar de meeste huizen in Nederland lijken op elkaar. Dat is jammer, want hierdoor verdwijnt het persoonlijke karakter van de woning.
Met een rieten dak kan dat probleem in één klap opgelost worden. Dit geeft de woning direct iets unieks. Je ziet rieten daken veel te weinig. Het komt wel weer een beetje op. Zo worden er momenteel steeds meer woningen met rieten daken gebouwd. Bijvoorbeeld door Lichtenberg. Echter, het aantal is niet opgewassen tegen het grote geheel.
Een uniek dak geeft de woning direct enorm veel karakter en een mooie uitstraling. Onmisbaar als je een statement wil maken.
2. Het is wél veilig bij brand
Het grootste stigma op rieten daken is dat het erg brandbaar is. En daarmee dus ook een gevaarlijke keuze zal zijn. In theorie is dat natuurlijk ook zo. Riet is een ongelooflijk brandbaar materiaal. Vroeger ontstonden er dan ook veel grote woningbranden door rieten daken. Inmiddels is dat gelukkig niet meer het geval. De techniek heeft niet stilgestaan. Men weet nu riet te produceren dat niet of weinig brandbaar is. Zo wordt het riet heel nauw samengeperst, waardoor de brandbaarheid lager wordt. Door de gesloten constructie is het voor een brand nauwelijks mogelijk om verder uit te breiden. Je zou eventueel het dak nog extra kunnen behandelen met een brandvertragend middel, maar dit is in principe niet noodzakelijk.
3. Isolerend materiaal
Dankzij de gesloten constructie is er ook een ander voordeel ontstaan. Dit werkt namelijk niet alleen brandvertragend, maar ook extra isolerend. Het riet reflecteert bovendien de warmte. Hierdoor blijft het in de zomer heerlijk koel in huis, maar zal je merken dat het in de winter juist sneller opwarmt. Een rieten dak kan dus indirect bijdragen aan een besparing op de energierekening. En dat is zeker anno 2023 heel goed nieuws.
4. Duurzaam
We zijn tegenwoordig natuurlijk steeds meer bezig met de natuur. Als we duurzamere keuzes willen maken, past riet daar zeker bij. Riet behoort tot één van de meest duurzame materialen. Het riet kan namelijk eenvoudig worden hergebruikt als deze op het dak geen functie meer heeft.