Dé 4 redenen om voor een warmtepomp te kiezen 0

Dé 4 redenen om voor een warmtepomp te kiezen

De warmtepomp is booming. Werden er in 2016 nog 14.000 warmtepompen verkocht, in 2018 stond de teller op een imposant aantal van 31.000 verkochte exemplaren. Niet voor niets: met een warmtepomp dalen niet alleen je woonlasten, maar zet je ook een grote stap in de verduurzaming en toekomstbestendigheid van je woning.

Wie toe is aan een duurzaam en rendabel alternatief voor de gasketel, heeft verschillende redenen om voor een warmtepomp te kiezen. We zetten de 4 belangrijkste voor je op een rij.

1. Je huis wordt meer waard

Sommige warmtepompen zijn in staat voor elke verbruikte kWh aan elektriciteit het zesvoudige aan warmte-energie terug te leveren. Met een efficiëntere energievoorziening bespaar je flink op je energiekosten én bouw je aan een gunstig energielabel van je woning. Een warmtepompsysteem zorgt al snel voor een verbetering van 1 tot 2 labelstappen. Door deze investering stijgt de waarde van de woning aanzienlijk, zonder dat je maandlasten stijgen.

Wie opziet tegen de initiële investering, kan gerust zijn. Net als in eerdere jaren heeft de RVO in 2019 subsidie beschikbaar gesteld voor warmtepompen, zodat je direct profiteert van een lagere aanschafprijs.

2. Je bent onafhankelijk van gas(leveranciers)

De gasprijzen stijgen al jaren op rij en het ziet er voorlopig niet naar uit dat deze trend zal stoppen:

  • De Nederlandse overheid verhoogt de energiebelasting op gas tot 2026 in totaal met 10 cent per m3, terwijl de prijs voor elektriciteit juist met 5 cent per kWh verlaagd wordt;
  • De Nederlandse overheid is bezig aan een versnelde afbouw van de Groningse gaswinning. Als gevolg hiervan wordt Nederland voor zijn gasbehoefte voor een groter deel afhankelijk van buitenlands gas. Dit heeft grote impact op de gastarieven.

Met een elektrische warmtepomp reken je af met hoge gasprijzen en ben je niet meer vatbaar voor grillen uit de gasmarkt.

Je bent onafhankelijk van gas (leveranciers)

3. Je woont veiliger

HR-ketels zijn aangesloten op gas en dit behelst een zeker risico. Het grootste gevaar schuilt niet in het lekken van gas, maar in vergiftiging door koolstofmonoxide, een gas dat vrij kan komen bij een onvolledige verbranding van aardgas. Vaak wordt gedacht dat dit risico alleen optreedt bij oude ketels, maar dit is niet correct. In 46% van alle gedocumenteerde gevallen van koolstofmonoxidevergiftiging zijn moderne gasgestookte CV-ketels de oorzaak.

Een warmtepomp beschikt niet over een ontstekingsmechanisme, noch werkt volgens een verbrandingsprincipe, waardoor de vorming van koolmonoxide niet aan de orde is. Wel zo veilig.

4. Je ecologische voetafdruk wordt kleiner

Wie zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen, is er alles aan gelegen zijn of haar CO2-uitstoot terug te dringen. Elektrische warmtepompen verwarmen de woning met energie uit de buitenomgeving, zoals omgevingslucht, grondwater en bodemwarmte – wat een positieve weerslag heeft op de CO2-uitstoot. Milieu Centraal becijfert dat een goed geïsoleerde woning met een warmtepomp op basis van lucht gemiddeld 700 kilo minder CO2 uitstoot dan eenzelfde woning waarbinnen gebruik wordt gemaakt van een HR-ketel.

Kies je ervoor de elektriciteit voor je woning zelf op te wekken of groene stroom bij een duurzame elektriciteitsaanbieder af te nemen, dan woon je zelfs volledig CO2-neutraal!

Duurzaam en comfortabel wonen

Met een warmtepomp bespaar je flink op je energiekosten, stijgt de waarde van je woning, ben je niet meer afhankelijk van grillen uit de gasmarkt en ban je bovendien het risico op koolstofmonoxidevergiftiging uit.

En comfortabeler dan ooit: wist je dat de warmtepompsystemen van Gasvrij zelfs volledig geruisloos zijn?

Zet ook de volgende stap naar een duurzaam en comfortabel woonhuis.

Voor meer informatie: www.gasvrij.nu

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *