5 tips voor het kiezen van het perfecte schilderij binnen jouw interieur 0

perfecte schilderij binnen jouw interieur

Er is niets zo onpersoonlijk als een woonkamer zonder accessoires. Een lege ruimte met enkel wat praktische meubels. Hierdoor lijkt het misschien wel alsof je woonkamer uit een showroom van een meubelzaak is komen wandelen, maar je eigen-ik zien we hier niet in terug. Behalve natuurlijk enkele leuke familiekiekjes, zijn schilderijen vaak hetgeen wat meer sfeer en persoonlijkheid in het interieur brengen. Kunst brengt een interieur tot leven, laat zien waar jij voor staat en zorgt voor veel meer extra gezelligheid. Het verwijst naar het referentiekader van de bewoner, naar zijn of haar persoonlijke wensen en bovenal: naar hetgeen wat hij belangrijk vindt. Maar hoe kies je nu het perfecte schilderij? Met een handig ophangsysteem hangt deze binnen mum van tijd op zijn plaats, maar hoe weet je nu zeker dat het schilderij ook doet wat hij belooft? Hier vind je 5 tips.

1.    Een schilderij die bij jou past

Het lijkt misschien een open deur om een schilderij te kiezen die bij je past, maar het zal je nog verbazen hoe vaak dit wordt vergeten. Het is immers wel héél verleidelijk om gecultiveerde en bovenal goedkope clichés in je winkelmandje te gooien. De Golden Gate Bridge, De Skyline van New York, kopjes en schoteltjes, de Dom, een veld vol bloemen. Natuurlijk kunnen deze bij sommige interieurs prachtig staan, maar ben je dan ook wel origineel en zien mensen jouw ware ik? Of zien ze meer de ware ik van een confectiewinkel? Goed om over na te denken! Het gaat immers niet direct om het schilderij ophangsysteem of de plek waar je deze gebruikt – hoewel dit uiteraard ook heel belangrijk is! Het gaat om de stijl en het thema van het schilderij. Deze bepalen voor 80% de invloed die het schilderij op de ruimte zal hebben.

schilderij ophangsysteem

2.    Kleurgebruik

Over het kleurgebruik valt veel te discussiëren. In de kunstwereld zijn er eigenlijk twee verschillende kampen. Eén kamp die gelooft dat het kleurgebruik van het schilderij precies op de kleuren in huis afgestemd moet worden en nog één kamp die gelooft dat je juist in een rustig interieur een zeer knallend schilderij kunt plaatsen.

Ons advies? Kijk eerst naar het kleurgebruik binnen het interieur en ga op zoek naar contrast. Als je al over een zeer druk interieur beschikt, dan is het doorgaans niet zo verstandig om ook nog eens een heel druk en fel schilderij te gebruiken. Wanneer je echter over een relatief rustig – met name op het gebied van kleur – interieur beschikt, dan kun je er weer voor kiezen om juist een knallend schilderij aan de muur te hangen. Door de juiste hoeveelheid contrast aan te brengen, zorg je voor voldoende balans binnen het interieur.

3.    Het juiste ophangsysteem

Ook de wijze waarop je het schilderij ophangt speelt een belangrijke rol in het effect wat deze zal hebben op het interieur. Kies je bijvoorbeeld voor een semi-onzichtbaar ophangsysteem, waardoor het lijkt alsof het schilderij bijna uit de muur komt zetten? Of kies je voor opvallende lijsten? Werkelijk alles is mogelijk.

Welke keuze voor jou het meest geschikt is, hangt van heel veel verschillende factoren af. Het is vooral belangrijk om te beseffen dat er geen goed of fout is. Bedenk goed wat het beste bij jouw interieur zal passen en borduur hier op verder. Met het juiste ophangsysteem zorg je ervoor dat het schilderij nóg beter tot zijn recht zal komen.

4.    Plaatsing

Oké, het schilderij is gekozen. Maar waar plaats je deze dan? In huis zijn er altijd wel van die standaard plekken waar schilderij worden opgehangen. Denk bijvoorbeeld aan de muur boven de bank, het bed of de eettafel. Dit zijn standaard plekken waar eigenlijk geen schilderij mag ontbreken. Dat betekent echter niet dat je ook niet elders in huis kunt experimenteren.

schilderij woonkamer

Vooral de hal verleent zich uitstekend voor het doen van experimenten. Omdat je hier maar kort verblijft, mag je écht een statement maken. Hiervoor kun je verschillende schilderijen met elkaar combineren. Neem het er ook echt van, want in de woonkamer of eetkamer is dit al gauw te drukken. In de hal mag je écht uitpakken!

5.    Grootte van het schilderij

De grootte van het schilderij is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst natuurlijk van de beschikbare ruimte, maar ook van het interieur en de ruimtelijke uitstraling in de woonkamer zelf. Een relatief grote woonkamer met veel brede muren schreeuwt om het maken van een statement. Met een groot en stoer schilderij breng je direct contrast in de woning.

Ben je juist op zoek naar meer rust, maar wil je wel nog iets aan de muur hangen? Zorg er dan voor dat er minimaal tussen de 40 en 60 centimeter muur om het schilderij heen bewaard blijft.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *