De trap is iedere dag onderhevig aan ernstige slijtage. De kinderen die dagelijks de trap op en af rennen. Jij die nog wel eens wat vergeet en daardoor weer met snelle passen de trap oprent. Dit intensieve gebruik gaat na enkele jaren natuurlijk wel gezien worden. Daarom is het noodzakelijk om je trap af en toe eens een flinke opknapbeurt te geven. Zeker gezien deze meestal tot de entree van je woning behoort. De eerste indruk van je woning valt en staat dan ook met de uitstraling van je trap. Heeft jouw trap wel een flinke make-over verdiend? En heb je de s2u Nova Satin al klaar staan om aan de slag te gaan? Wij geven je 5 tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.
1. Is de bekleding nog aanwezig?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je trap momenteel nog met tapijt is bekleed en je dit graag wilt veranderen. In dat geval zal de voorbereiding helaas wel wat meer tijd in beslag nemen. Gelukkig is het natuurlijk geen onmogelijke klus. Trek enkele dagen uit om de trap rustig van zijn tapijtlaag te ontdoen. Maak een zo heet mogelijk sopje en maak de traptreden één voor één goed nat. Met goed nat bedoelen we dus echt doordrenkt. Herhaal dit enkele keren de komende uren en wacht ondertussen rustig af. Als de traptreden geheel doordrenkt zijn, kun je voorzichtig gaan kijken of het tapijt al wat loslaat. In de meeste gevallen kun je het tapijt nu langzaam van de treden aftrekken. Ook de lijmlaag laat als het goed is direct los.
Krijg je de tapijtlaag nog niet direct van de treden getrokken? Herhaal de bovenstaande procedure dan nog een aantal keer en gebruik eventueel wat heter water. Blijf volhouden totdat je het gewenste resultaat bereikt. Als al het tapijt is verwijderd kun je de laatste lijmresten gaan verwijderen. Dit doe je met behulp van een plamuurmes. Hardnekkige resten kunnen eventueel met agressieve schoonmaakmiddelen verwijderd worden. Ook inwrijven met cola wil hier nog wel eens bij helpen.
2. Ontvetten
Nu is het belangrijk dat je de trap zoveel mogelijk stof- en vetvrij maakt. Maak gebruik van een (goedkope) ontvetter en los deze op in warm water. Maak de traptreden vervolgens stuk voor stuk schoon met een microvezeldoekje. Zo verwijder je zoveel mogelijk stof. Kom je ondertussen ook losse verfbladders tegen? Verwijder deze dan direct met een verfkrabber terwijl je het geheel ontvet. Een grondige schoonmaakbeurt ter voorbereiding van het echte werk.
3. Schuren
Nu is het tijd voor het échte werk. Gebruik schuurpapier en schuur de treden per stuk met de hand. Of, als je sneller wilt werken, koop, leen of huur een goede schuurmachine en pak de treden grondig aan. Schuren is noodzakelijk voor een betere hechting van de verf en zal tevens een mooier eindresultaat opleveren.
4. Plak randen af
Om straks snel en grondig te werk te kunnen gaan, is het belangrijk om de randen en muren van de trap alvast zorgvuldig af te plakken. Zo weet je zeker dat je deze niet onverhoopt raakt, wat weer extra werk op zal leveren.
Zet de trap vervolgens alvast in de grondverf. Dit is noodzakelijk voor een betere hechting. Houd bij het kiezen van de geschikte grondverf wel rekening met de kleur die je gebruikt tijdens het aflakken. Kies bij een donkere kleur voor een lichte grondverf en andersom. Zo voorkom je dat de grondverf door gaat schijnen.
5. Verven maar!
Nu kan je eindelijk aan de slag gaan met de door jou gekozen verf. Lees voor gebruik eerst goed de instructies op het verfblik. Volg deze altijd nauwkeurig op, zodat je zeker weet dat het eindresultaat naar wens zal zijn. Laat de traptreden na het schilderen altijd minimaal 24 uur drogen en houd er rekening mee dat de verflaag nog kwetsbaar zal zijn de komende week. Soms is het noodzakelijk om nog een tweede verflaag aan te brengen. Spoel je kwasten daarom na de eerste verfbeurt goed om en dek de verf af, zo kun je deze de volgende dag eventueel weer opnieuw gebruiken.