5 tips om je tuin te verbeteren 0

5 tips om je tuin te verbeteren

Wanneer mensen verhuizen naar een huis met een tuin is de kans groot dat ze deze willen aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld meer groen toevoegen door gras te leggen, mogelijk wil je de tegels veranderen of een compleet nieuwe schutting plaatsen. Ook als je al een paar jaar in hetzelfde huis woont kun je zomaar ineens de drang voelen om de tuin aan te pakken.

In dit artikel geven we je vijf tips om de tuin te verbeteren, zodat je in de zomer heerlijk plaats kunt nemen in je tuin met een drankje in de hand om te genieten van het aanzicht.

Voeg meer groen toe

Misschien wel de belangrijkste en één van de makkelijkste manieren om je tuin te verbeteren: voeg meer groen toe! Die betegelde tuinen zijn zeker onderhoudsvrij, maar erg gezellig is het niet. Daarbij kan het regenwater ook veel slechter in de grond zakken, met droogte tot gevolg. Haal dus eens wat tuintegels eruit en leg een mooie grasmat neer of maak een border en vul deze met planten. Veel gemeentes stimuleren dit ook en geven zelfs subsidies om het aantal betegelde tuinen te verminderen.

Kijk naar planten die het hele jaar door groen blijven, zodat je tuin ook in de winter groen blijft. Zo voorkom je dat het in de winter een kale en bruine boel wordt, want dat is natuurlijk geen fijn uitzicht. Ook klimop tegen de schutting is een mooie toevoeging aan je tuin. Deze blijft het hele jaar groen en groeit erg gemakkelijk.

Creeër extra overdekte zitruimte

Het grootste voordeel van een overkapping in de tuin is dat je de binnenruimte vergroot. Je kunt hier namelijk ook zitten als het regent of, als je er zijwanden in laat plaatsen, zelfs als het winter is. Overkappingen zijn er in allerlei soorten en maten, maar een houten kapschuur heeft toch wel de meest warme uitstraling. Door de hoge nok en de bijzondere vorm van het dak, namelijk een omgekeerd vinkje waarbij de achterzijde langer doorloopt dan de voorzijde, maakt het een opvallend gebouw.

De kleuren kun je helemaal zelf kiezen, evenals de opstelling. Wil je de zijkanten openhouden of afsluitbaar maken met bijvoorbeeld glazen schuifwanden? Als de ruimte het toelaat raden wij zeker aan om een opbergruimte aan je kapschuur toe te voegen, zodat je hier tuingereedschap, -kussens en andere voorwerpen die bij de tuin horen netjes opslaan.

Gebruik van slimme producten

Zoals ook al benoemt in de nieuwste tuintrends van 2023 worden slimme tuinen steeds populairder. In huis zijn er al langer slimme oplossingen zoals lampen die te bedienen zijn met een app of een robotstofzuiger. Voor de tuin kun je bijvoorbeeld kiezen voor een robotgrasmaaier. Dit scheelt je veel tijd, zeker als je een groot stuk gras hebt. Daarbij is het ook beter voor het gras, omdat je de robot zo kunt instellen dat het 2 dagen per week het gras maait. Hierdoor blijft je gras in topstaat zonder dat jij hier veel tijd mee kwijt bent.

Gebruik van slimme producten

Plaats een nieuwe tuinset

Het vervangen van je oude tuinset voor een nieuwe doet wonderen voor je tuin! Ben je uitgekeken op je tuinset maar is deze wel nog goed? Verkoop hem dan, zodat iemand anders er nog gebruik van kan maken! Zo verdien je ook wat geld om weer een nieuwe set te kopen. Afhankelijk van de grootte van je tuin kun je zowel een loungeset als een buitentafel met stoelen plaatsen of natuurlijk één van beide. Vergeet ook niet wat mooie kussens toe te voegen naar eigen smaak.

Kijk daarnaast goed naar het materiaal van de tuinmeubelen en of dit geschikt is om het hele jaar door buiten te staan. Heb je een overkapping, dan gaan de tuinmeubelen veel langer mee omdat zij niet blootgesteld worden aan regen. Ook is de kans op verkleuring van kunststof zo veel kleiner.

Pak je schutting aan

Misschien lijkt het niet direct zo, maar je schutting heeft een grote invloed op de complete uitstraling van je tuin. Sommige tuinen hebben aan beide kanten dezelfde soort schutting, maar het komt ook regelmatig voor dat er 2 verschillende schutting aan de zijdes zitten. Hierdoor kan het al snel druk en rommelig overkomen. Zijn de schuttingen aan vervanging toe? Bespreek dan met je buren of er een nieuwe schutting kan komen en dan bij voorkeur een beide kanten hetzelfde.

Is de schutting nog in een prima staat? Dan kun je het houtwerk ook beitsen, bijvoorbeeld naar een warmere houtkleur of juist naar antraciet. Zoals eerder gezegd is het ook mooi om een klimplant zoals klimop tegen de schutting aan te laten groeien.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *