7 tips om een zwart interieur gezellig te maken 0

7 tips om een zwart interieur gezellig te maken

Zwart is een sterke kleur. Hij is dominant, mysterieus, elegant en chique. In hedendaagse designs zie je veel zwart terugkomen. Je leest dikwijls dat zwart dé trendkleur van dit moment is. Van zwarte muren en vloeren tot badkamers met een industrieel design, we leven in donkere tijden. Dat zwart een gezellige kleur is, zullen weinig mensen beamen. En wie wil in een huis wonen dat zwaarmoedigheid uitstraalt? Juist. Zwart als basis is de bom. Zwart kan echter niet zonder bepaalde accenten. Hier volgen 7 tips om een zwart interieur gezellig te maken.

Tip 1: kamerplanten voor een levendige uitstraling

Groen is een kleur die goed bij zwart past. Wat ligt er dan meer voor de hand om je interieur te verlevendigen met een aantal kamerplanten? Toegeven, het vergt wat verzorging. Maar veel aandacht vragen kamerplanten niet. Een paar scheurtjes water en wat vrolijke woorden doen ze al opfleuren. Ieder heeft natuurlijk zijn eigen smaak qua flora in huis. Wat een huis extra gezellig maakt is een plant die in bloei staat. Denk aan de Orchidee, de Strelitzia, de Bromelia en de Begonia. En wekelijks verse bloemen in huis halen is natuurlijk ook snoepgoed voor het hart.

Tip 2: (geur) kaarsen voor een warme look

Kaarsen zijn sfeermakers van de bovenste plank. Ze passen ook naadloos bij je stoere zwarte interieur. Kaarsen groeperen en je favoriete kleuren combineren, is een leuk klusje. Zet ze op verschillende hoogte voor het mooiste effect. Dim de lichten en je hebt een prachtige, meerstemmige lichtbron. Zo kom je wel tot rust! Sfeervol muziekje op de achtergrond, een diepe fauteuil, wiegend glas wijn in je hand. Dat zijn de avonden waarop je helemaal tot jezelf komt.

Kies je voor geurkaarsen, ruikt het ook nog eens heerlijk naar een door jou gekozen essence. Er zijn geuren die op veel mensen dezelfde uitwerking hebben. Van Rozemarijn wordt gezegd dat ze stress verlagend werkt. Groene munt zou concentratie en focus brengen. Probeer uit welk effect een bepaalde geur op jou heeft.

Tip 3:  verlichting met zachtgele gloed

Zeker als je zwart met wit en grijs hebt gecombineerd, kan verlichting variatie brengen. Een zachtgele licht tint is aan te raden. Gebruik het voor de spots in de keuken, de grote hanglamp boven de eettafel en de schemerlamp in de zithoek. Dit voegt voornamelijk in de avonduren warmte toe aan je design. Voor overdag is het niet gek om wat led-strips aan te brengen. Ook hier kies je voor een warme lichtkleur.

Tip 4: lichte vitrage of andere zonwering

Veel mensen zijn nog steeds dol op vitrage. Anderen zijn overgestapt op houten shutters of een modern screen om de zon te blokken. Dit zijn uitgelezen kansen om gezelligheid aan te brengen in je zwarte interieur. Raambekleding en gordijnen in lichte kleuren. Het invallende zonlicht zorgt voor mooie contrasterende vlakken. Met jaloezieën regel je per weertype de lichtinval. Op een zonnige dag houd je ze grotendeels gesloten. Op een druilerige dag mogen ze helemaal open. Ook zo voeg je partjes gezelligheid toe aan je zwarte interieur.

Tip 5:  elementen in opvallende kleuren

Verleidingskleuren komen in de natuur veel voor. Indruk maken om te kunnen paren is hun functie. In een zwart interieur kun je ook verleidingskleuren aanbrengen. Dat kan met abstracte kunst aan de wand, decoratieve beeldjes of een vaas met kunstbloemen. De mogelijkheden zijn onbeperkt. De kleuren fel rood, groen en geel matchen goed met zwart. Maar ook blauwtinten, roze of paars passen goed bij zwarte meubels en wanden. Het is wel aan te raden de hoeveelheid kleuren te doseren. Kleuraccenten mogen de basis van zwart, wit en grijs niet ondersneeuwen. Dat zou het design onnodig rommelig maken.

Tip 6: een spreuk of dichtregel in neon

Een best gewaagd idee is neon letters op de wand. Een lichtgevende, korte spreuk of dichtregel brengt zeker leven in de brouwerij. Kijk wel uit wat je op de muur zet. Je wilt geen discussies uitlokken met je visite. Kies iets neutraals dat wel helemaal bij jou en je huisgenoten past. Er zijn vele uitvoeringen mogelijk. Haal je inspiratie bij David Bowie, Aristoteles of Frans Bauer. Voor het design maakt dat geen verschil.

Iets grappigs of filosofisch op je muur laten kalligraferen is een idee dat hierop aansluit. Laat in je design zien hoe jij in het leven staat. Maar pas op: het is net als met een tattoo, je moet er elke dag tegen aankijken.

Tip 7: creatief zijn met stoffen en texturen

Je hoeft het niet altijd te goochelen met kleuraccenten. Ook met stoffen en texturen kun je leuke effecten bereiken. Een zwarte leren poef met een zwart gehaakt kleedje erop is verrassend. In een strak design zijn sowieso zachte materialen nodig voor de huiselijke sfeer. Kussens op de bank, een hoogpolig tapijt op de vloer, vrolijke kleedjes op tafel en op de hoofdsteunen van je fauteuils. Zo maak je een woonkamer gezellig en prettig om in te leven. Zonder je interesse voor modern design tekort te doen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *