Al klaar voor de lente? 3 tips om jouw tuin lenteklaar te maken! 0

3 tips om jouw tuin lenteklaar te maken

Het is inmiddels nog volop winter. Toch kijken de meeste mensen al enorm uit naar de eerste mooie voorjaarsdag. Gelukkig hoef je hier tegenwoordig niet meer zo lang op te wachten. In de afgelopen jaren zagen we de eerste voorjaarsdag al steeds vroeger verschijnen. Meestal al rond maart. Dat betekent dan ook dat het nu juist hét moment is om de tuin eens goed onder de loep te nemen. Wat is er nodig om jouw tuin lenteklaar te maken? Wanneer je de tuin tijdig aanpakt, voorkom je dat je straks tijdens de eerste mooie voorjaarsdag enkel aan het werk wordt gezet. Kijk niet alleen naar je huidige tuinset, maar ook naar de beplanting, de staat van de tegels, enzovoorts. Met de volgende 3 tips maak jij jouw tuin binnen een handomdraai lenteklaar!

1.         Schaf een nieuwe tuinset aan

De tuinset is misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van de gehele tuin. Hier kun je heerlijk een boekje lezen na een lange werkdag en genieten van de zonnestralen of lekker buiten tafelen met het gezin, vrienden of familieleden. Daarom is het belangrijk om je tuinset minimaal één keer per jaar eens goed onder de loep te nemen. Iedere tuinset zal een keer aan vervanging toe zijn en daar wil je wel op tijd bij zijn. Wanneer je wacht tot de mooiste dagen van het jaar, dan is er vaak een enorme vraag naar tuinsets. Daardoor betaal je voor een tuinbank al snel veel meer dan in de late winter of het vroege voorjaar. Bovendien loop je zo ook niet het risico dat de tuinset naar jouw wens al uitverkocht is.

tuinbank

Kortom: begin vroeg met het controleren van je tuinset en vervang deze indien nodig op tijd. Bij het kopen van een nieuwe tuinset is het niet alleen belangrijk om op de functionaliteit van de set te letten (want waar gebruik je deze precies voor?), maar ook om naar het materiaal te kijken. Kan de tuinset het gehele jaar door in de tuin blijven staan of moet deze opgeborgen worden? Als je hier rekening mee houdt, dan kan je nooit een verkeerde keuze maken en kan je er straks weer jaren tegenaan.

2.         Direct onkruid wieden

Dit is iets wat je eigenlijk pas kunt doen zodra de eerste zonnestralen door beginnen te komen. Bij de komst van de eerste matige voorjaarsdagen, zal je namelijk zien dat het onkruid plotseling enorm hard gaat groeien. Bovendien zullen deze op dat moment al direct bloemen en zaden gaan vormen. Wanneer je te lang wacht, bijvoorbeeld tot je écht in de tuin gaat zitten, dan loop je het risico dat het een hele grote klus gaat worden. Daarom is het belangrijk om bij de opkomst van het eerste onkruid direct aan het werk te gaan. Zo blijft het een klein klusje en voorkom je dat het zich over de gehele tuin zal uitspreiden.

Ben je dol op je tuintje, maar heb je weinig tijd om deze continu te onderhouden? Dan is het slim om meer onderhoudsvriendelijke planten te plaatsen. Vaak zijn mensen in de veronderstelling dat je minder onderhoud aan een geasfalteerde tuin hebt. Maar ook dan zal je nog steeds veel onkruid moeten wieden. Dit in tegenstelling tot wanneer je voldoende planten in de tuin zet. Waar al iets groeit, kan vervolgens geen of minder onkruid meer komen. Vraag eventueel een hovenier om hulp om een onderhoudsvriendelijke tuin te realiseren.

3.         Snoei vaste planten

Het wordt in maart alvast hoog tijd om vaste planten een goede snoeibeurt te geven. Hiermee bevorder je de nieuwe groei, waardoor je rond mei wellicht al van nieuwe bloemen kunt genieten. Hierbij moet je vooral denken aan rozen- en hortensiastruiken. Zijn er verzwakte takken aanwezig of takken die al heel wat jaren opnieuw in de bloei komen te staan? Dan is het slim om deze eens in de zoveel tijd even geheel terug te snoeien. Let er uiteraard wel op dat je niet alle takken geheel wegsnoeit. De meeste struiken bloeien namelijk enkel op de wat oudere takken van minimaal één jaar oud. Wanneer je alles wegsnoeit, kan het gebeuren dat de struik nooit meer geheel in bloei komt te staan en dat zou uiteraard zonde zijn. Door het wegsnoeien van oude takken, bevorder je de bloei en zorg je ervoor dat de struik ieder jaar mooier en voller terugkomt.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *