Alles wat je moet weten over elektrische kogelkranen 0

elektrische kogelkranen

Een elektrische kogelkraan werkt ongeveer hetzelfde als een manuele kogelkraan, echter spreekt het voor zich dat een groot verschil is dat dit type elektrisch bediend kan worden. Elektrische kogelkranen, zoals deze van Tameson, worden veelal gebruikt om de stromen van gassen of vloeistoffen te regelen. Met behulp van een elektromotor zijn kogelkranen daar uitermate geschikt voor.

Elektrische kogelkranen staan bekend als zeer robuust, waardoor ze lange tijd meegaan en er weinig onderhoud nodig is. Verder staan ze bekend als erg energiezuinig doordat ze enkel stroom verbruiken tijdens het schakelen. De elektromotor die nodig is om een elektrische kogelkraan te gebruiken bevindt zich vaak in een behuizing. Dit samen wordt ook wel de actuator genoemd en is door middel van een flens verbonden met de kogelkraan.

Verschillende soorten elektrische kogelkranen

Net als bij handbediende kogelkranen heb je bij het zoeken naar een elektrische kogelkraan de keuze uit 2-weg en 3-weg types. 

Bij een 2-weg kogelkraan opent het ventiel op het moment dat de boring in de bal in lijn staat met de leiding. Staat de boring haaks op de leiding? Dan wordt de stroom onderbroken. Bij 3-weg kogelkranen zijn er kranen met een L-boring en een T-boring, waardoor het mogelijk is om op verschillende manieren te schakelen. Daarom worden 3-weg elektrische kogelkranen vaak toegepast in tanksystemen. Is de volumestroom constant en moeten er vloeistoffen gemixt of geleid worden? Dan zijn 3-weg kogelkranen perfect.

Er zijn veel verschillende kogelkranen verkrijgbaar, echter zijn verschillende merken en actuatoren met elkaar te combineren door de ISO 5211 standaard. 

Elektrische kogelkraan aansluiten

Om een kogelkraan aan te sturen zijn er verschillende schakelschema’s mogelijk. Voor een open-dicht schakelen kan een 2-punts of 3-punts sturing gebruikt worden. Een 3-punts sturing maakt gebruik van twee stuursignalen. De beste schakeling is afhankelijk van waarvoor je de kraan wilt gebruiken en welke elektrische aansturing je tot je beschikking hebt. Voor kogelkranen die moduleren wordt vaak een stuursignaal gebruikt van 4-20mA of 0-10V, waarbij de eerste de voorkeur heeft. Ook is het bij sommige modellen mogelijk de positie uit te lezen. Kogelkranen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Zo is er voor elke toepassing is er wel een geschikte elektrische kogelkraan te vinden.

Keurmerken

Kogelkranen worden vooral veel gebruikt voor drinkwater en gas toepassingen. Kiezen voor een gecertificeerde kogelkraan zorgt voor veiligheid. Elektrische kogelkranen met een keurmerk voldoen aan belangrijke veiligheidseisen. Voor drinkwater kogelkranen zijn er verschillende keuringsinstanties, namelijk het nederlandse KIWA of het duitse DVGW. Voor drinkwater toepassingen zijn er ook speciale kogelkranen verkrijgbaar met een anti-vorst of anti-legionella ontwerp. Bij deze kranen heeft de kogel een extra boring, waardoor het stromende water naar een ingesloten ruimte wordt geleid. Voor gas toepassingen zijn kogelkranen met een Gastec of DVGW keurmerk de veiligste keuze. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *