Alles wat je moet weten over het energielabel van jouw woning 0

energielabel van jouw woning

Een energielabel van een woning laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig deze is. Dit is vergelijkbaar met de energie labels die al jaren verplicht zijn bij de aanschaf van elektronische apparaten, zoals de wasmachine en wasdroger. Hier staat op aangegeven hoe energiezuinig ze zijn. Daardoor weet je zeker of je wel of geen steentje bijdraagt aan het milieu en tevens in hoeverre je dit zult voelen in de portemonnee. Het energielabel van jouw woning is vergelijkbaar en wordt handig gebruikt door nieuwe kopers. Hiermee zien ze immers goed of ze meer of minder geld aan hun energierekening kwijt zijn straks.

Maar hoe kom je eigenlijk aan een energielabel? Wat is van invloed op de hoogte van dit label en waarom is deze van essentieel belang zodra jij je woning gaat verkopen of verhuren?

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Bij het bepalen van het energielabel van jouw woning wordt er naar verschillende facetten gekeken. Hierbij is het met name belang om op de duurzaamheid van de woning te letten. Zonnepanelen van Ikea kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat het energielabel direct stijgt. Simpelweg omdat de woning voor een groot deel zelfvoorzienend is. Ook wordt er gekeken naar het isolerend vermogen van de woning. Wanneer de woning op de juiste manier is geïsoleerd en bijvoorbeeld ook over dubbelglas beschikt, dan kan dit direct van grote invloed zijn.

Hoe wordt een energielabel bepaald

Grote en kleine dingen tellen dus mee bij het bepalen van het energielabel van jouw woning. Wanneer je huis over een zeer laag energielabel beschikt, dan kan het zeker geen kwaad om het huis te verduurzamen. Hiermee verhoog je niet alleen de waarde van het huis, maar ook het eigen wooncomfort.

Hoe belangrijk is het energielabel van een woning?

Heel belangrijk! Het energielabel is tegenwoordig één van de eerste dingen waar men naar kijkt als ze een nieuw huis kopen. Logisch ook, want dit label is sinds enkele jaren ook verplicht om te tonen bij de verkoop van een huis. Bovendien bepaalt de makelaar ook in hoeverre het energielabel de vraagprijs zal beïnvloeden. Bij een zeer hoog energielabel kun je bijvoorbeeld op een hogere waarde rekenen dan wanneer het energielabel zeer slecht uit de bus komt.

Het doel van het energielabel is om mensen bewust te maken hoeveel energie ze verbruiken en wat er nog gedaan kan worden om dit verbruik te verminderen. Dit inzicht kan woningeigenaren stimuleren om hun woning te verduurzamen. Hierdoor hoopt de overheid dat meer woningen energiezuinig zullen worden.

Energielabel aanvragen

Een energielabel aanvragen is relatief eenvoudig. Iedereen met een DigiD is in staat om deze aan te vragen via energielabelvoorwoningen.nl. Vervolgens kun je alle gegevens over jouw woning controleren en indien nodig aanpassen. In sommige gevallen moet je ook bewijsstukken aanleveren. Wanneer je profiteert van de voordelen van zonnepanelen, dan willen ze bijvoorbeeld wel een foto van de panelen en de factuur hiervan zien. De gegevens worden vervolgens allemaal gecontroleerd door een deskundige. Pas na akkoord van deze deskundige ontvangt de huiseigenaar het definitieve energielabel. Dit kost vaak enkele tientjes.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *