Een houten schuur, tuinkantoor of houten veranda wordt steeds vaker voorzien van een groene dakbedekking. Dit type dakbedekking past volledig in de huidige tijdsgeest en de voordelen zijn groot. Voor veel mensen is echter niet helemaal duidelijk wat de mogelijkheden zijn van een dakbedekking met sedum op een schuur of overkapping. Daarom lees je op deze pagina alles over dit onderwerp.
Alles over groene daken
We beginnen bij het begin. Er zijn verschillende soorten groen- en sedumdaken. Zo zijn er groene daken die in feite een ware daktuin zijn met grassen, bomen en struiken. Op een schuur of bij mensen in de tuin zie je echter vrijwel altijd een ander type vegetatiedak: een bedekking met sedum. Op een dak met sedum worden verschillende vetplantjes gebruikt.
Soorten dakbedekking van sedum
De populairste soorten sedumdaken zijn:
- Lichtgewicht Mogelijk is jouw houten overkapping of douglas schuur niet geschikt voor een dakbedekking met traditioneel sedum. De dakconstructie kan het verzadigd gewicht van de planten plus eventueel regenwater niet dragen. Een lichtgewicht dak is uitermate geschikt voor daken die niet geschikt zijn voor de zwaardere soorten dakbedekking.
- Waterbergend Het waterbergende dak is het type dakbedekking dat het vaakst gekozen wordt. De planten beschikken over voldoende waterreserves en voeding en veel regenwater kan geabsorbeerd worden. Daarnaast is het vaak ook mogelijk om subsidie te krijgen van je gemeente voor de aanleg van een waterbergend dak.
- Sedumcassette Tot slot zijn ook sedumcassettes populair. Dit is in feite een kant-en-klare groene dakbedekking. De sedum zit in cassettes, waardoor het gemakkelijk geplaatst kan worden. Zo’n 12 verschillende soorten sedum worden in de trays gekweekt, zodat je gegarandeerd een mooie aanblik van je dak hebt.
De voordelen van groene daken
Zoals gezegd zijn de voordelen van een groendak groot. De voornaamste voordelen zijn:
- Voordeel 1: biodiversiteit Groene dakbedekking zorgt voor een verbeterde biodiversiteit in jouw woonomgeving. Daarbij slaat sedum gelijktijdig CO2 op.
- Voordeel 2: isolerende werking De laag sedum op het dak van jouw tuinhuis zorgt voor een extra isolerende laag. Dit is met name fijn in warme zomers. Wist je dat sedum kan zorgen voor een temperatuur die zo’n 4 graden lager is?
- Voordeel 3: hoger rendement zonnepanelen Zonnepanelen en sedum zijn een uitstekende combinatie. Sedum zorgt dat het rendement van jouw zonnepanelen met enkele procenten toeneemt. Dit komt doordat de temperatuur onder de zonnepanelen minder hoog oploopt.
- Voordeel 4: waterberging Kenmerkend voor sedum is dat het veel water kan vasthouden. Zo voorkom je wateroverlast in je tuin.
- Voordeel 5: langere levensduur dakbedekking Sedum is een extra beschermlaag van jouw dakbedekking. Hierdoor gaat de onderliggende dakbedekking langer mee. Goed voor je portemonnee!
- Voordeel 6: subsidiemogelijkheden Last but not least: je kunt subsidie krijgen voor de aanleg van jouw groene dak. De overheid vindt de voordelen van groene dakbedekking namelijk ook heel groot. Deze subsidie vraag je aan bij jouw gemeente of provincie.
Jouw tuinhuis met een groendak
Sedum kan op verschillende soorten daken geplaatst worden. Vaak is het ook mogelijk om sedum op een schuin dak te installeren, mits de hellingsgraad niet groter is dan 25 graden.
De mogelijkheden
Een bijgebouw in je tuin is vaak van grote toegevoegde waarde. Het is goed om je te beseffen dat in nagenoeg iedere tuin wel een tuinhuis geplaatst kan worden. Welk type bouwwerk het meest geschikt is hangt af van jouw persoonlijke situatie. Denk hierbij niet alleen aan de omvang van je tuin, maar ook aan je gezinssamenstelling en beroep. Zo kan een tuinkantoor geschikt zijn als je vaak vanuit huis werkt. Of een houten veranda of houten overkapping als je graag met vrienden of familie veel tijd doorbrengt in de tuin.
Een houten schuur of ander bouwwerk kan je vaak optimaal combineren met groene dakbedekking. De eerder genoemde voordelen van dakbedekking met sedum zijn namelijk ook op schuren, carports en tuinhuisjes van toepassing. Daarbij kan de groene dakbedekking ook nog op een later moment dan bij plaatsing van het bijgebouw op het dak geplaatst worden.
Zelf een sedumdak aanleggen op jouw tuinhuis
Wil je een dak met sedum aanleggen? Dat kan! Je hoeft hier zeker geen hovenier voor te zijn. Zelfs het hebben van twee rechterhanden is geen bittere noodzaak. Het enige dat je moet doen is zorgvuldig onderstaand stappenplan doorlopen:
- 1: kies je dakbedekking Kies het door jouw gewenste type groene dakbedekking. Het is verstandig om hierbij rekening te houden met de dakconstructie en het maximale draaggewicht.
- 2: opbouw Plaats op een schoon en onbeschadigd dak het wortelfolie, het beschermdoek en de drainagelaag. De wortelfolie plaats je met een overlap, de drainage plaats je haaks op de onderliggende lagen.
- 3: aanbrengen vegetatie Breng de vegetatie aan. Cassettes klik je aan elkaar, vegetatiematten rol je uit. Hierbij is het belangrijk dat de verschillende matten goed op elkaar aansluiten.
- 4: afwerken van de randen De randen werk je af door een bladvanger op de hemelwaterafvoer te plaatsen. Tussen de rand van het dak en de groene dakbedekking stort je grind.
- 5: irrigatie Voor een optimale doorworteling geef je de vegetatie direct na plaatsing voldoende water. Dit doe je tot de substraat helemaal verzadigd is.
Onder bijgevoegde link kan je het gedetailleerde stappenplan vinden om zelf je dak aan te leggen.
Tot slot
Ben je na het lezen van bovenstaande enthousiast geworden over een tuinhuis met groendak? Wil je sedum op een bestaand dak laten plaatsen? Of wil je meer informatie? Neem dan snel contact met ons op!