badkamer tegel en plavuis 0

Tegel-en-plavuis

De meeste badkamers zijn ingericht met wand- en vloertegels. Natuurlijk omdat tegels zich makkelijk laten reinigen. Maar ook graniet- en marmerenplaten zijn mogelijk in de badkamer. Een goede combinatie van materiaal en kleur bepaalt uiteindelijk een belangrijk deel de sfeer in de badkamer.

De wand- en vloerbekleding is er in vele soorten en maten. Daarbij is het goed rekening te houden met de andere keramische elementen in de badkamer.

Bij de sanitairhandel of in tegelstudio’s zal je ontdekken dat grootformaat tegels, zowel voor vloeren als wanden, tegenwoordig erg in zwang zijn. Onder grootformaten vallen vloertegels die groter zijn dan 35×35 cm en wandtegels vanaf 25×33 cm. Ondanks hun omvang zijn deze tegels, althans wanneer je voor een goed merk kiest, toch zeer maatvast, vlak, en goed te verwerken.
In tegenstelling tot wat wel eens wordt gedacht ogen grootformaat tegels heel goed in kleinere ruimtes. Het geringere aantal voegen doet de ruimte groter lijken.

tegels en plavuis

Het tegengestelde is ook mogelijk, namelijk om mozaïek wanden en vloeren te creëren. Er is glasmozaïek in meer dan 30 kleuren in de formaten 2×2, 2,5×2,5 en 5×5 cm. Deze kleuren kunnen onderling gecombineerd worden toegepast, waardoor een onuitputtelijke variatie aan mogelijkheden ontstaat. Aan de hand van tekeningen kan elke afbeelding in mozaïek worden uitgevoerd. Het ontwerp wordt in de fabriek voorgeplakt op vellen papier, zodat het door de tegelzetter eenvoudig kan worden aangebracht. Glasmozaïek is bestand tegen zuren, is kleurecht en slijtvast. Door het kleine formaat kunnen ook ronde hoeken en kolommen op fraaie wijze worden bekleed.

Door de toepassing van wisselende formaten, strips, decoren en kleuren zijn met tegels fantastische ontwerpen te maken.

Antislip

antislip tegels Vloeren van keramische tegels, plavuizen, mozaïek of natuursteen zijn fraai en praktisch en vormen een uitgelezen combinatie met keramisch sanitair.

Ze zijn vrijwel onverslijtbaar, en goed te onderhouden. Van belang is dat ze een stroef oppervlak hebben. In de vloertegelcollecties van de keramische industrie bevinden zich speciale antislip vloertegels. Die zijn voorzien van ribbeltjes, nopjes of profieltjes, waarop zelfs natte, blote voeten niet uitglijden. Onder een keramische vloer kan ook uitstekend vloerverwarming worden aangelegd.

Listelli

De toepassing van strippen (listelli) heeft in Nederland een enorme opgang gemaakt. Dat is het gevolg van de

listelli

tamelijk recente ontwikkeling in ons land om badkamers tot het plafond te betegelen. Vroeger werd tot borsthoogte betegeld en daarboven gebruik gemaakt van stucwerk. De vol betegelde wand oogt verzorgder, vergt minder onderhoud, en zorgt bovendien voor een ruimtelijk effect dat vooral kleinere badkamers ten goede komt. Een strip

op zichthoogte heeft als resultaat dat de tegelwand wordt onderbroken door een kleurig, speels of juist klassiek accent. Een grappig effect wordt bereikt door een verticale strip in de wandtegels, in de vloertegels te laten doorlopen.

Materiaal

Voor de afwerking van badkamerwanden zijn keramische tegels ideaal. Maar ook natuursteen kan goed worden toegepast. Badkamer- en toiletwanden moeten namelijk hygiënisch en makkelijk te reinigen zijn. Ze moeten ongevoelig zijn voor water en geen kalkaanslag opnemen. Tegels voldoen uitstekend aan die voorwaarden.

Keramiek

Keramische wandtegels zijn verkrijgbaar in uni, met decors en met reliëfs. Je kan ze krijgen in mat, halfmat of hoogglans en dat dan weer in honderden kleuren en kleurnuances. Ze kunnen worden gecombineerd met strips en kleine vierkante en reepvormige tegeltjes waarmee extra accenten kunnen worden aangebracht.

Natuursteen

Ook natuursteen (graniet, marmer, travertin) komt in aanmerking voor de wanden van de badkamer. Neem hiervoor wel een soort met een glad oppervlak, omdat anders het onderhoud een probleem gaat vormen.

In sanitaire ruimtes komt het klassieke product marmer bijzonder tot zijn recht. Er worden al badkamers opgeleverd, waarvan zowel de vloer als de wanden geheel uit dit materiaal bestaan. Het wordt geleverd in de vorm van platen en tegels in halfmat en volglanzend gepolijst. Na het aanbrengen wordt het geïmpregneerd met een glansmiddel. Daardoor worden de poriën in het marmer afgesloten, zodat er geen vuil in het oppervlak kan dringen.

bron: https://www.allesoverbouw.nl/

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *