Badkamermeubelen 0

badkamermeubelen

Badkamermeubelen ontwikkelen zich snel. De witte mdf-meubelen hebben sterke concurrentie gekregen van de designmeubelen. Design en ruimtebesparing gaan hand in hand. Bovendien wordt een gezellige sfeer in de badkamer steeds belangrijker. De huidige meubeltjes zijn reeds op een breedte vanaf 50 of 60 cm leverbaar, wat ook de normale breedte is van een wastafel. Waar een wastafel kan worden geplaatst, is ook ruimte voor een middenblok. Lees meer op Vrijetijdshuis.

Het middenblok bestaat vaak uit het wasbassin, een wastafelblad, een onderbouw- kastje en eenspiegel(kastje) met verlichting. Rondom dit basiselement kun je aanbouwkasten projecteren, al naar gelang ruimte en budget. Deze worden afgerond met toiletkasten, spiegels, en lichtbalken.

badkamermeubelen

 

Aan het middenblok kunnen naar behoefte hoge of halfhoge kasten worden toegevoegd. Deze modulaire opbouw, gekoppeld aan rastersystemen, verschaft de consument een grote vrijheid bij de samenstelling van een ensemble. Vooral halfhoge kasten zijn tegenwoordig zeer in trek. Ze worden doorgaans afgedekt met het materiaal waaruit ook het wastafelblad bestaat. De kasten behoeven niet persé aan weerszijden van het middenblok te worden geplaatst. Er zijn series verkrijgbaar die uit losse componenten zijn samengesteld. Ze kunnen overal in de badkamer worden opgesteld, waardoor de vrije indeelbaarheid van de badkamer geen enkele beperking wordt opgelegd. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een draaibare, rondom toegankelijke hoge kast op wieltjes. Uit Italië zijn – uit gefosfateerd staal vervaardigde – minikastjes verkrijgbaar die (al dan niet in serie geschakeld) her en der in de badkamer kunnen worden opgehangen.

badkamer

Waren badmeubelen voorheen per definitie gesloten, nu komen er steeds meer varianten op de markt met glazen deurtjes en open schappen. Daardoor lijken de meubels ook visueel minder plaats in te nemen. Dat luchtige effect wordt nog versterkt door de toepassing van allerlei kleurtjes, waardoor bijvoorbeeld de ladefronten of de knoppen contrasteren met de corpsen.

 

Kamerbrede badmeubelen zijn uit de gratie; in opmars zijn commode- of dressoirachtige badmeubeltjes, veelal van Italiaanse makelij, die eerder decoratief dan functioneel zijn. Uitgerust met een marmeren of houten blad vormen ze een blikvanger van de eerste orde. Een handige voorziening is de onderbouwkast onder de losse wastafel. Door deze kast loopt de afvoer van de wastafel, die aan het oog wordt onttrokken (maar toch bereikbaar blijft). In feite is dit model rondom de afvoer gebouwd. De breedte van het kastje is gelijk aan die van de wastafel. Achter de twee draaideurtjes is plaats voor een aantal kleinere artikelen, zoals reinigingsmiddelen. Er bestaat ook een onderbouwkastje op wieltjes dat zó uit de verpakking onder de wastafel kan worden gereden. In het kastje bevindt zich een uitsparing voor de afvoer.

kamerbrede badmeubelen

Wil je een meubel, maar beschik je over wat minder ruimte in de badkamer, dan biedt een model met een half ingebouwde waskom soelaas. Daarbij verschaft de smallere onderkast (met een diepte van 40 cm) minder opbergruimte, maar beschik je wel over meer vloeroppervlakte (bewegingsvrijheid) dan bij een meubel met een 60 cm diepe onderkast het geval is.

Voor wie gevoel heeft voor nostalgie zijn er de dressoirtjes met daaraan gemonteerd een waskom in plaats van de gangbare wastafel. Onderin de kom is een afvoer geplaatst die door het kastje wordt verborgen. Alsof je een waskom op de kast hebt staan. Bovendien neemt een dergelijke wastafel niet veel plaats in.

Alke badmeubel De levensduur van het badmeubel wordt in hoge mate bepaald door de gebruikte materialen. Een eerste vereiste is dat het goed bestand is tegen de invloed van vocht.

Tevens moet het oppervlak makkelijk te reinigen en het liefst antistatisch zijn, zodat stof en vuil worden afgestoten.

Er komen steeds meer en betere kunststof plaatmaterialen, die allerlei eigenschappen in zich verenigen die voor toepassing in natte ruimten geschikt zijn. Om er een aantal te noemen: Resopal, Marlan, Corian, Formica, Duropal en Volkern. Gangbare materialen zijn verder: acryl, perspex, hout, mdf, en combinaties van kunststof en hout.

Houten badmeubelen zijn meestal constructies van gefineerd meubel- of spaanplaat. De fineerlaag geeft een perfect uiterlijk aan steeds meer houtsoorten. Slechts bij uitzondering worden meubelen van massief hout gemaakt. Het hout kan worden afgewerkt met een beschermende kunstharslaklaag. Wanneer men toch kiest voor kunststof, maar de tekening van hout mooi vindt, dan kan op de betreffende kunststof een houtstructuur (nerf) worden geprint. Lakfronten in hoogglans zijn een trend. De hierbij gebruikte sterke polyesterlak is krasbestendig en leverbaar in meer dan honderd kleuren. Kenmerkend voor deze afwerking is het moderne en toch voorname uiterlijk.

Installeren

In Nederland worden badmeubels over het algemeen aan de muur gemonteerd. Voordeel is dat de vloer eronder makkelijk kan worden schoon gehouden. En zou het bad eens een keer overlopen, dan betekent dat niet het einde van het meubel. Het plaatsen en stellen van een badmeubel, bestaande uit allerlei losse elementen, vereist kennis van zaken. Het plezier dat je aan een badmeubel beleeft, valt of staat dus met de wijze van installatie. Het gaat hier om een kostbare aanschaf waarvan je jaren kunt genieten.

Het kan echter ook een bron van ergernis zijn, als je tegen krakkemikkig gemonteerde, uit het lood hangende meubels aankijkt. Nog erger is het als het meubel op de verkeerde plaats is gemonteerd, bijvoorbeeld pal naast een douche. Is die niet goed afgeschermd, dan krijgt het meubel dagelijks een flinke plens water te verwerken. Daar is het op den duur niet tegen bestand, al zijn er sinds kort modellen van polypropyleen en polyurethaan verkrijgbaar die honderd procent vochtbestendig heten te zijn.

badkamer installeren

 

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *