Belang van goede woonverzekeringen 0

Woonverzekering

Het goed verzekeren van je woning en de inboedel is van groot belang. Ook als je denkt dat een inboedelverzekering of een opstalverzekering in jouw geval overbodig is, omdat je ruim voldoende spaargeld achter de hand hebt of een goed salaris. Waarom zijn goede woonverzekeringen belangrijk? Wat verzeker je precies met een inboedelverzekering en wat met een opstalverzekering? En hoeveel kost dit type woonverzekering jou eigenlijk? We hebben de belangrijkste informatie over de inboedel- en opstalverzekering voor je op een rijtje gezet.

Inhoud, kosten en nut van een inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je feitelijk alles wat los in je huis staat en van enige waarde is. Kortom: alle roerende zaken en spullen die je meeneemt als je verhuist. Hiertoe behoren bijvoorbeeld meubels, bedden, computers of de televisie. Een keuken wordt niet tot de inboedel gerekend, omdat deze vast zit aan de woning. Als huurder of woningeigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor de inboedelverzekering.

Als je een inboedelverzekering afsluit, moet je zelf de waarde van de inboedel in huis berekenen. Het is slim om dit goed te doen. Als je de waarde te hoog inschat, betaal je namelijk meer premie dan nodig. Schat je de waarde van jouw spullen te laag in, dan ben je dus onderverzekerd. Een gemiddelde inboedelverzekering kost slechts zeven à acht euro per maand voor een standaard dekking bij brand of inbraak. Wie kiest voor een uitgebreide dekking voor deze woonverzekering komt uit op tien à twintig euro per maand. De gemiddelde inboedelwaarde in Nederland bedraagt volgens het CBS 32.000 à 33.000 euro. Stel dat jouw inboedel over 15 jaar door brand schade oploopt van 20.000 euro, dan haal je de betaalde premie er gemakkelijk uit en ben je niet al jouw spaargeld kwijt. Een goede inboedelverzekering is dus altijd nuttig, ook als je voldoende geld achter de hand hebt. Betaal je per maand zeven euro, en doe je dit vijftien jaar lang? Dan betaal je in die periode 1.260 euro aan premie. Dit is een flink stuk minder dan het bedrag dat je vergoed krijgt.

Inhoud, belang en prijsstelling van een opstalverzekering

Een opstalverzekering is een woonverzekering voor onroerend goed: datgene wat je niet kunt verhuizen, zoals jouw huis, de keuken of de garage. Feitelijk verzeker je de herbouwwaarde van het huis met een opstalverzekering. De eigenaar van een woning is de persoon die verantwoordelijk is voor het afsluiten van de opstalverzekering, die niet verplicht is (al wel soms door hypotheekverstrekkers). Ben je een huurder? Dan ben jij dus niet degene die deze verzekering moet afsluiten. De opstalverzekering is cruciaal, want deze voorkomt dat je alles kwijtraakt in het geval van een verwoestende brand, aardbeving, storm of andere ramp die jouw huis total loss maakt. De gemiddelde woningwaarde of opstalwaarde in Nederland lag in 2017 op 216.000 euro per woning. Het te betalen jaarbedrag voor een opstalverzekering bedraagt door de bank genomen 1,30 euro per 1.000 euro verzekerd bedrag, dus gemiddeld ongeveer 23 euro per maand. Ook al heb je 200.000 euro spaargeld, dan nog is verzekeren met een opstalverzekering dus een slim idee. In het onverhoopte geval van het verlies van je woning scheelt je dit, ook als je rijk bent, enorm veel geld.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *