Het belang van goede keukenverlichting uitgelegd 0

belang goede keukenverlichting

De verlichting in de keuken is ontzettend belangrijk. Toch is dit niet het eerste waar je aan denkt als je een nieuwe keuken aanschaft. Veel mensen onderschatten de waarde van verlichting. Dat resulteert vaak in een slecht doordacht lichtplan en onvoldoende sfeer in de keuken. Keukenverlichting speelt een belangrijke rol in het creëren van sfeer, warmte en functionaliteit. Bij het snijden van een stuk vlees is het uiteraard belangrijk dat je ziet wat je doet. Begrijpen dat verlichting niet mag ontbreken is dan ook ineens niet zo lastig meer. In dit artikel vertellen we waar goede keukenverlichting aan moet voldoen en hoe je een effectief lichtplan opstelt.

 

Denk aan de 3 verlichtingssoorten

Over het algemeen spreken we over 3 verschillende verlichtingssoorten. Deze zorgen samen voor één geheel. Hieronder bespreken we de functies van deze soorten verlichting:

  • Algemene verlichting: dit is de verlichting die de gehele ruimte bevat. Dit is de basis om op door te werken. Vaak bestaat deze uit één lamp die voldoende licht schenkt om de gehele ruimte te verlichten. In grote keukens komt het ook voor dat er meerdere lampen worden geplaatst als algemene verlichting. Wij raden aan om te kiezen voor een lamp die gedimd kan worden en niet al te fel is. Zo kun je zelf de hoeveelheid licht aanpassen op het sfeergehalte in de ruimte of net wat extra licht toepassen waar dat nodig is.
  • Werkverlichting: in de werkruimte van de keuken is het ontzettend belangrijk dat er voldoende licht beschikbaar is. Je wilt niet tijdens het snijden gevaarlijke ongelukken veroorzaken omdat er te weinig licht is. Bovendien werkt het ook een stuk prettiger als je goed kunt zien wat je doet. Meestal wordt er gebruik gemaakt van één of meerdere lampen bij het fornuis en het werkblad.

werkverlichting

  • Sfeerverlichting: ook sfeerverlichting mag niet ontbreken in de keuken. Deze zorgen, zoals de naam al doet vermoeden, voor sfeer in de keuken. Dankzij sfeerverlichting nodig je de visite uit om nog even na te borrelen in de keuken of zelf nog even je verhalen te delen met de overige gezinsleden. Een gezellige keuken verhoogt het wooncomfort. Bij sfeerverlichting denken we aan lampen die gedimd kunnen worden en indirecte lichtbronnen. Aangezien elke keuken anders is, is het moeilijk om met een kant-en-klaar lichtplan te komen. Laat je informeren in de winkel over de mogelijkheden.

algemene verlichting

 Laat je informeren door een specialist

In een kleine keuken is het logischerwijs een stuk lastiger om een effectief lichtplan op te stellen. Hoe moet je immers in zo’n kleine ruimte 3 verlichtingssoorten toepassen? Is dit überhaupt wel nodig? Ook in grote keukens kunnen mensen het lastig vinden om de juiste verlichting bij elkaar te zoeken. Daarnaast zijn er ook in lichtbronnen ontzettend veel keuzes. Kies je voor originele keukenverlichting of ga je toch voor de standaard armaturen? Als je door de bomen het bos niet meer ziet, raden wij aan om je te laten informeren door een specialist. Bij speciaalzaken denken de medewerkers graag met je mee en helpen bij het opstellen van een effectief lichtplan. Ook bij webshops is het vaak mogelijk om contact op te nemen met de vakkundige medewerkers. Benut je kansen en verhoog de wooncomfort in jouw keuken!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *