Bijenbekjes. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord en toch is het onvoorstelbaar hoeveel problemen zo’n klein product kan oplossen. Nu de zomers heter en droger worden, hebben we steeds vaker last van ongedierte plagen. Een enkele bladluis is misschien niet zo vervelend, maar het wordt wel vervelend wanneer wespen zich rondom jouw huis nestelen. Deze ongewenste indringers kunnen namelijk veel overlast veroorzaken. Vaak krijgen ongediertebestrijders de opmerking: ‘ik heb geen idee waar ze vandaan komen’. In dit artikel kunnen we daar wél antwoord op geven. Ongedierte dringt zich meestal naar binnen via de open stootvoegen van een woning. Hoewel het dichten van alle open stootvoegen een immens project lijkt, is het tegendeel waar. Een simpel bijenbekje kopen bij Gyzs is al voldoende om ongewenste indringers buiten de deur te houden.
Wat is een open stootvoeg?
Stootvoegen worden vaak als oorzaak aangewezen wanneer er sprake is van veel ongedierte in huis. Maar waarom zijn deze voegen dan überhaupt opgenomen in een huis? Het antwoord is simpel: ieder goed gebouwd huis moet open stootvoegen bevatten ter ventilatie. Een stootvoeg wordt ook wel een staande voeg of verticale voeg genoemd. Bij een open stootvoeg wordt de voeg tussen twee stenen opengelaten en dus niet dichtgemetseld.
Een open stootvoeg zorgt voor voldoende ventilatie voor de spouw. De spouw is de ruimte tussen de buitenste en de binnenste muur van een huis. Deze ruimte is vaak opgevuld met isolatiemateriaal. Om die reden is het noodzakelijk om de spouw droog te houden. De open stootvoegen zorgen er dus voor dat de spouw geventileerd wordt en de tussenruimte niet te vochtig wordt. Een gemiddeld huis bevat soms wel honderd open stootvoegen. Deze open stootvoegen zorgen er dus voor dat het vocht niet de woning intrekt via de binnenmuren. Een open stootvoeg levert dus veel voordelen op, voor zowel de staat van het huis als voor jouw gezondheid.
Toch hebben de open stootvoegen ook een keerzijde. Open stootvoegen bieden namelijk precies voldoende ruimte voor ongedierte om jouw huis te betreden. En dat kan voor problemen zorgen. Ongedierte in huis is namelijk niet alleen vervelend voor de bewoners van het huis – denk bijvoorbeeld aan allergieën. Ongedierte kan ook schade aanrichten aan het huis. Wanneer er bijvoorbeeld een wespennest of muizennest in de spouwmuur wordt gevormd, kan het vocht uit de muren niet meer worden afgevoerd. Dit kan voor veel overlast en schade zorgen aan de constructie van de woning. Gelukkig is het nestelen van ongedierte tussen spouwmuren gemakkelijk te voorkomen door het plaatsen van een stootvoegrooster, ook wel bekend als het bijenbekje.
Wat zijn bijenbekjes?
De kans is groot dat je nog nooit van een bijenbekje hebt gehoord. Toch spelen bijenbekjes een cruciale rol bij het weren van ongedierte in huis. Maar wat zijn bijenbekjes precies?
Een bijenbekje is een klein rooster dat gemakkelijk geplaatst kan worden in iedere open stootvoeg. Daarom wordt een bijenbekje ook wel een stootvoegrooster genoemd. Het uiterlijk heeft een beetje iets weg van een bij, vandaar de naam. Je kunt het bijenbekje het beste vergelijken met een speciaal klemmetje dat de holle ruimtes in de muur afsluit door de open stootvoegen in de muren op te vullen.
Door het plaatsen van een bijenbekje voorkom je dat ongedierte, zoals muizen of wespen, zich kan nestelen tussen de binnenste en buitenste muren van je huis. Tegelijkertijd is ventilatie en de doorloop van vocht nog steeds mogelijk, omdat een bijenbekje de vorm heeft van een rooster. Het rooster is echter te klein om een ingang te vormen voor ongedierte.
Een bijenbekje kopen doe je als je op een diervriendelijk manier ongedierte wilt mijden uit de spouw. Voor het ruimen van een wespennest of ander ongedierte wordt meestal gif gebruikt om de dieren te doden. Door gebruik te maken van bijenbekjes in plaats van gif, voorkom je dat de dieren lijden. Ongedierte kan simpelweg niet naar binnen, omdat je de toegang tot de spouw blokkeert.
Hoe kun je een open stootvoeg dichten?
Om ongedierte in huis en achter spouwmuren te voorkomen, is het belangrijk om de kiertjes – de open stootvoegen – goed te dichten. Een muis kruipt namelijk al door een gat ter grootte van een balpen. Toch is het belangrijk om de open stootvoeg nooit volledig te dichten. Zorg altijd voor voldoende ventilatie tussen de muren! Met een bijenbekje behoud je voldoende ventilatiemogelijkheden. Hier leggen we je uit waar je op moet letten bij het plaatsen van bijenbekjes.
Een open stootvoeg dichten met bijenbekjes
Om de open stootvoegen te dichten met bijenbekjes kun je de volgende stappen volgen:
Stap 1: Allereerst is het belangrijk om goed te controleren of er niet al een wespennest of ander ongedierte aanwezig is in de spouw. Je kunt dit gemakkelijk doen door bijvoorbeeld in de lente of zomer alert te zijn op in- en uitvliegende wespen. Wanneer de zon de buitenmuren lekker opwarmt, is het voor wespen erg aantrekkelijk om deze warme plekjes op te zoeken. Zodra de koningin eenmaal een fijn plekje heeft uitgekozen achter de open stootvoegen, is het wachten op gezinsuitbreiding. In geval van muizen is het verstandig om tijdens de schemering alert te zijn op in- en uitlopende muizen.
Stap 2: Zit er vermoedelijk een nest van ongedierte achter de muur? Schakel dan eerst een professional in om het nest te laten verwijderen. Het is erg belangrijk om eerst het nest te laten verwijderen voordat je de bijenbekjes plaatst. Een bijenbekje sluit namelijk de uitgang af voor het ongedierte, waardoor het ongedierte zich vervolgens een weg naar binnen zoekt. En dat is precies wat je niet wilt. Wees dus voorzichtig als je vermoedt dat er een nest tussen de muren zit en schakel altijd een professional in. Ga vooral niet zelf bestrijden, want dat levert gevaarlijke situaties op.
Stap 3: Zit er nog geen nest of is alles vakkundig verwijderd? Gelukkig! In dat geval kun je de bijenbekjes zonder problemen plaatsen.
Stap 4: Tel vooraf het aantal open stootvoegen, zodat je weet hoeveel bijenbekjes je nodig hebt. Dat scheelt een ritje naar de bouwmarkt of extra verzendkosten. Vooral nieuwbouwwoningen hebben veel open stootvoegen, dus vergis je niet in het benodigde aantal.
Stap 5: Controleer van tevoren of de open stootvoegen in jouw woning vijftig of zeventig millimeter groot zijn. Als het bijenbekje te klein is, bestaat namelijk het risico dat ongedierte er alsnog doorheen kan.
Stap 6: Bedenk daarnaast welke kleur of welk materiaal je mooi vindt passen bij de rest van het huis. Er zijn verschillende materialen bijenbekjes te koop, bijvoorbeeld plastic of RVS. Het voordeel van RVS bijenbekjes is dat je deze in allerlei soorten huizen kunt gebruiken, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Ook zijn de RVS bijenbekjes makkelijker te plaatsen dan de plastic varianten. Qua prijs verschillen de twee soorten niet veel van elkaar, maar de RVS bijenbekjes zijn iets duurder.
Stap 7: Heb je de mooiste bijenbekjes uitgekozen? Dan kun je ze nu gaan plaatsen. Een bijenbekje is gemakkelijk te plaatsen. Het plaatsen van een bijenbekje kan tijdens het metselen van de muren, maar natuurlijk ook achteraf. Soms wordt het aangeraden om de bijenbekjes te plaatsen voordat de muren gevoegd worden, omdat dit een mooier resultaat geeft. De kans is waarschijnlijk groot dat jouw muren al gevoegd zijn en je de bijenbekjes achteraf plaatst. Gelukkig kan dat ook prima en het is ook vaak een stuk goedkoper.
Stap 8: De bijenbekjes kunnen gemakkelijk met de hand in de open stootvoeg worden geplaatst. Je hebt er geen gereedschap voor nodig. Het bijenbekje past zich automatisch aan aan de breedte van de open stootvoeg. Dus zelfs wanneer je een bijenbekje niet helemaal goed hebt geplaatst of wanneer het bijenbekje een beetje scheef staat, corrigeert het bijenbekje zichzelf. Het plaatsen van een bijenbekje gaat dus heel eenvoudig en snel!
Wanneer plaats je een bijenbekje?
Wanneer je een bijenbekje plaatst, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Het plaatsen van bijenbekjes kan het hele jaar door, maar de meeste mensen plaatsen de bijenbekjes in de lente of de zomer. Als je de bijenbekjes namelijk in de lente plaatst, ben je de nesteling van ongedierte voor. Daarnaast is de kans vrij klein dat er in de lente nog ongedierte tussen de muren zit. Let er wel op dat muizen juist tijdens de herfst op zoek gaan naar een warm plekje in huis om te overwinteren. Dus je kunt misschien nog wat uitslapers aantreffen in de lente. Schakel dan een professioneel bedrijf in om het muizennest te laten verwijderen.
Over het algemeen maakt het dus niet echt uit wanneer je de bijenbekjes plaatst. Het kan het hele jaar door, net wat jij het fijnst vindt. Of je de bijenbekjes plaatst voor of na het signaleren van ongedierte, maakt ook niet zoveel uit. Bijenbekjes zijn altijd eenvoudig en snel te plaatsen, maar zorg er wel voor dat het ongedierte vakkundig door een professional wordt verwijderd, voordat je de bijenbekjes plaatst.
De voordelen van bijenbekjes
Het plaatsen van bijenbekjes heeft dus veel voordelen. Hier zetten we de voordelen nog even voor je op een rijtje:
- Bijenbekjes vormen een preventieve bestrijding van ongedierte in de spouwmuur.
- Bijenbekjes zijn eenvoudig en snel te plaatsen: er is geen gereedschap nodig.
- Bijenbekjes passen zich aan aan de vorm van iedere stootvoeg, verkeerd plaatsen kan dus bijna niet.
- Je kunt bijenbekjes mooi en onopvallend wegwerken in de muur. Voor ieder wat wils.
- Ventilatie tussen de muren blijft mogelijk door het stootvoegrooster.
- Vanwege de vier klemmetjes (borging), zitten de bijenbekjes muurvast. Kinderen of ongedierte kunnen de bijenbekjes dus moeilijk verwijderen.
- Bijenbekjes zijn een diervriendelijke manier om ongedierte in huis te voorkomen.
Wat als het bijenbekje niet werkt?
Nog steeds last van ongedierte na het plaatsen van de bijenbekjes? Bijenbekjes zijn een effectief preventiemiddel tegen ongedierte, maar het is geen wondermiddel. Hoewel bijenbekjes schade aan het huis door ongedierte kunnen voorkomen, betekent dit niet dat je helemaal geen last meer zult hebben van ongedierte. Met een bijenbekje zet je de eerste stap naar een ongediertevrije woning. Ongedierte kan echter nog steeds het huis betreden via bijvoorbeeld open deuren en ramen. Heb je veel last van ongedierte? Overweeg dan naast de bijenbekjes ook horren aan te schaffen. Zo kun je met een gerust hart genieten van een warme zomeravond, zonder ongewenst bezoek in huis te vinden. Kom je er echt niet vanaf? Schakel dan een expert in om de oorzaak van het ongedierte te onderzoeken en alles vakkundig te verwijderen.