Wat zijn bouwbesluitberekeningen nu precies? 0

Wat zijn bouwbesluitberekeningen nu precies?

Een ontwerp moet voldoen aan een aantal berekeningen. Bouwbesluitberekeningen is een verzamelnaam van verschillende toetsen waaraan een gebouw moet voldoen. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden bij de aanvraag van de bouwvergunning. De berekening kan verschillende betekenissen hebben, die vaak door elkaar worden gebruikt. In dit artikel geven we je meer informatie over welke toetsen er zoal zijn.

De verschillende toetsen

Er zijn vier standaard bouwbesluittoetsen waarnaar wordt gekeken. Deze zijn als volgt te definiëren:

  • Spuiventilatieberekening – NEN 1087
  • Oppervlakte GBO/VG toets – NEN 2580
  • Ventilatieberekening – NEN 1087
  • Daglichtberekening – NEN 2057

Om aan te kunnen tonen dat het casco ontwerp van je woning voldoet aan het bouwbesluit, dien je deze vier berekeningen uit te voeren. Men voert altijd eerst de bouwbesluitberekeningen uit. Dit komt omdat het ontwerp van de architect zal bepalen of de toetsen wel of niet voldoen. Na deze berekeningen kun je er nog achter komen of het ontwerp aanpassingen nodig heeft.

Daarnaast vallen onderstaande berekeningen nog te onderscheiden:

  • EPC-berekening – NEN 7120
  • BENG berekenig – NTA8800
  • MPG-berekening

Deze gegevens heb je nodig voor een bouwbesluit toetsing

Er zijn natuurlijk een aantal gegevens die je nodig hebt bij het opstellen van de eerste vier toetsen die we bovenstaand hebben genoemd. Je hebt namelijk minimaal de plattegronden en gevelaanzichten nodig.

Bij de EPC- en BENG-berekening, heb je minimaal een situatietekening, plattegronden, doorsneden, gevelaanzichten en het installatieconcept nodig. Daarnaast dien je bij de MPG-berekening minimaal de plattegronden, doorsneden, gevelaanzichten, EPC-berekening, detaillering en constructie middelen te hebben.

Deze gegevens heb je nodig voor een bouwbesluit toetsing

Oppervlakte toets

Om een beter beeld te geven van de vier toetsen voor de bouwbesluitberekeningen, zullen we hier nog iets dieper op ingaan.

Bij de oppervlakte toets wordt er gekeken of de verhouding en de indeling van het gebruiksoppervlakte (GBO) en de verblijfsgebieden (VG) voldoen aan het bouwbesluit. Tevens wordt er gekeken naar een aantal specifieke afmetingen van de verblijfsruimte. Denk aan de oppervlakte, de breedte en de hoogte.

Echter zal de oppervlakte toets in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Hierdoor hangen er dan ook geen ontwerpkeuzes vanaf.

Daglicht toets

De naam zegt het eigenlijk al. Bij deze toets wordt er gecontroleerd of er voldoende daglicht in de verblijfsruimtes aanwezig is. Hierbij komt het wel met enige regelmaat voor dat de toets niet voldoet. Om er op voorhand voor te zorgen dat deze berekening voldoet, wordt meestal 15% van het totale vloeroppervlakte uitgevoerd in glasoppervlakte. Op deze manier zal de berekening haast altijd voldoen. Is dit niet het geval? Dan moet er meer glasoppervlakte worden toegevoegd.

Ventilatietoets

Aan de hand van een ventilatieberekening zorgt men ervoor dat er genoeg ventilatie in de woning aanwezig is. Wanneer je hieraan voldoet, moet je er ook voor zorgen dat de totale toe en- afvoer van de ventilatie in balans is. Een aandachtspunt met het oog op de praktijk is dat je ervoor moet zorgen dat wat in de berekening staat ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Denk hierbij aan het plaatsen van ventilatieroosters en eventuele toe en- afvoer kanalen.

Spuiventilatie toets

Met deze toets wordt berekend of er genoeg ramen en deuren open kunnen in de verblijfsgebieden. Het komt vaak voor dat deze toets niet voldoet. Echter is de oplossing vrij eenvoudig. Men dient ervoor te zorgen dat de ramen in de verblijfsruimtes open kunnen.

Met dit artikel hopen we je meer inzicht te hebben gegeven in wat de bouwbesluitberekeningen nu precies inhouden. Mocht het verwarrend voor je zijn, schakel dan een expert in en laat de bouwbesluitberekeningen nauwkeurig uitvoeren. Zo voorkom je op termijn veel problemen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *