
De ouderwetse cv-ketel zal vanaf 2021 langzaam uit de Nederlandse huizen gaan verdwijnen. Als je na 2021 een nieuwe cv-ketel nodig hebt, wordt deze niet meer geplaatst zonder een duurzaam apparaat ernaast. Overigens is dit voorstel nog niet in de wet vastgelegd, maar desondanks is de kans groot dat de cv-ketel op termijn helemaal zal verdwijnen.
Waarom?
De ouderwetse cv-ketel verwarmt nu nog bijna alle Nederlandse huizen. Deze ketel werkt uitsluitend op gas en daar zit precies het probleem. Toen in de jaren vijftig het Groninger aardgasveld werd ontdekt, werden alle Nederlandse huishoudens aangesloten op het gasnet en zodoende stookt en kookt een groot deel van de Nederlanders op gas. In de afgelopen jaren zijn als gevolg van de gaswinning veel aardbevingen en dus ook schades ontstaan. Dit heeft het kabinet doen besluiten om de aardgaswinning te gaan afbouwen, zodat er in 2030 geen gas meer wordt opgepompt uit het Groningerveld. Niet alleen de aardbevingen zijn een reden om gasloos te worden, ook het klimaat is erbij gebaat. Aardgas is namelijk een fossiele brandstof, waarbij CO2 vrijkomt. Dit zorgt voor opwarming van de aarde, met alle gevolgen van dien. Om van het gas af te komen, moeten Nederlandse consumenten fors minder gas gaan gebruiken. Door de cv-ketel te vervangen door een ander apparaat dat minder of geen gas gebruikt, gaat het gasverbruik significant omlaag, vandaar deze maatregel.
Hoe?
Als de cv-ketel onze huizen niet meer verwarmd, wat dan wel? Er zijn gelukkig alternatieven zoals een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp werkt alleen in combinatie met een cv-ketel. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht en kan hiermee het water in de radiatoren verhitten. Alleen in wat extremere gevallen, springt de cv-ketel bij. Zoals bij winterse omstandigheden of om water te verwarmen voor douche of keuken. Deze pomp werkt op elektriciteit en dus zul je meer stroom verbruiken, terwijl het gasverbruik sterk daalt. Je kunt ook een warmtepomp aanschaffen, waar je helemaal geen gas voor nodig hebt. Hiervoor moet de warmtepomp de warmte wel uit aardwarmte halen. Je moet dan water oppompen van grote diepte. Dit water heeft ’s winters een hogere temperatuur dan de buitenlucht. Een ander duurzaam alternatief is een zonneboiler. Hierin wordt een vloeistof op het dak van je huis wordt verwarmd door de zon, waarna deze warmte wordt uitgewisseld met het water in de verwarmingsbuizen. Hierdoor is het water al voorverwarmd en hoeft de cv het minder op te warmen, waardoor je gasverbruik ook flink af zal nemen.
Kosten
Deze verduurzamingsslag is niet zonder kosten. Een hybride warmtepomp kost al snel zo’n 4000 tot 7000 euro. Als je helemaal van het gas af wilt met een pomp die aardwarmte gebruikt, lopen de kosten uiteen van 10.000 tot 25.000 euro. Hoewel deze kosten in zo’n 10 tot 15 jaar kunnen worden terugverdiend, is dit voor de meeste mensen een enorme investering. Gelukkig geeft de overheid wel subsidie op de aanschaf van een warmtepomp. Je kunt een bedrag van 500 tot ongeveer 3000 euro aanvragen. Omdat energie voor veel mensen al een grote kostenpost is, kun je, naast één van deze investeringen, ook op vergelijkingssites de kosten voor energie vergelijken. Je krijgt dan direct een voordelig aanbod waarmee je soms honderden euro’s per jaar bespaart. Energie vergelijken loont dus!