Duurzaam klussen. Wat zijn de laatste trends? 0

Duurzaam klussen. Wat zijn de laatste trends

Het duurzaam aanpakken van klussen in en rond huis is in Nederland echt populair geworden de afgelopen jaren. Of u nu zelf de klus(sen) uitvoert of een erkende elektricien of bouwvakker inschakelt: duurzaam klussen heeft diverse voordelen. Voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Maar hoe pakt u duurzaam klussen in en rondom uw woning op een goede manier aan?

1. Inbouwapparatuur & elektriciteit

Kies bij de aankoop van inbouwapparatuur altijd voor energiezuinige apparaten die weinig energie gebruiken. Zoals energiezuinige ovens, inductiekookplaten, airconditioning, Energieklasse A+++-koelkasten, et cetera. Voor het aansluiten van energiezuinige apparatuur heeft u in de keukenruimte een zogenoemde perilex aansluiting nodig. De kosten van een perilex aansluiting vallen gelukkig erg mee, ook als u deze laat uitvoeren door een erkende elektricien.

energie label

2. Gebruik verantwoord & duurzaam hout

Hout is een duurzame keuze die u qua materiaal kunt maken. Maar dan moert het wel om hout gaan dat op duurzame wijze is geproduceerd en niet afkomstig uit regenwouden. De duurzaamheid van hout heeft te maken met het feit dat bomen onbeperkt geplant kunnen worden, wat weer nieuw hout oplevert. Maar hoe kiest u duurzaam hout uit? Welke criteria gelden er (zoal) voor hout dat aangemerkt wordt als duurzaam? Zo zijn FSC-gecertificeerde houtsoorten milieuvriendelijk en duurzaam. Het aandeel FSC-hout op de Nederlandse markt is dan ook 45 à 50 procent. Ook het keurmerk PEFC is een optie, dit is namelijk ook duurzaam hout. Verder kiest u het beste voor vurenhout, grenenhout of Europees hardhout. Europees hardhout is een beter optie voor het milieu voor het milieu hardhout uit de tropen. Door na het klussen te zorgen voor een goed onderhoud van uw houten meubels door goede lak en/of verf te gebruiken, zorgt u ervoor dat houtrot wordt voorkomen en gaat het materiaal nog langer mee. Wilt u geïmpregneerd hout kopen? Let dan op het KOMO-keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat er geen chemische middelen zijn gebruikt bij het impregneren.

KOMO-keurmerk

3. Schilderwerk: let op gebruikte middelen bij hout & beton

Duurzaam klussen als u de schutting gaat schilderen of de muren thuis gaat verven is ook een aandachtspunt. Zorg ten eerste voor een goede ondergrond, een goede afwerking en verf van hoge kwaliteit. Hiermee garandeer je dat de verf zich goed hecht en hoeft er op termijn minder vaak geschilderd te worden, wat minder milieubelastend is. Houd bij de aankoop van verf keurmerken als het Europees Ecolabel en NaturePlus in de gaten. Deze keurmerken garanderen verf die zo minimaal mogelijk gebruikmaakt van pigment en oplosmiddelen (dit wordt gemeten met een zogeheten VOS-gehalte; VOS = vluchtige organische stoffen). Door verder elk jaar te controleren of er geen beschadigingen op het hout zitten, kunt u reparaties tijdig uitvoeren en zo schade en houtrot voorkomen. De levensduur van hout wordt met deze aanpak een stuk verlengd! Ten slotte: was gebruikte kwasten en verfbakje niet zomer af onder de kraan. Dit kan leiden tot nare rioolverstoppingen en is ook funest voor de kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater.

4. Soorten vloeren & vloerbedekking

Ook door een specifieke, duurzame vloer te kiezen kunt u op een duurzame manier klussen. Idealiter kiest u voor een vloer die levenslang blijft liggen, sterk is en dus niet meer vervangen hoeft te worden. Gietvloeren zijn hiervan het meest ideale voorbeeld. Ook kunt u een tweedehands vloer gebruiken om het milieu te besparen. Met name bij houten vloeren, zoals parket of laminaat, is dit een goede optie om onnodige extra bomenkap tegen te gaat. Let bij houten vloeren wederom op het FSC-keurmerk, zodat u de garantie hebt op duurzaam hout. En mocht u van plan zijn een oude vloer eruit te halen, lever de vloer – ook als deze van hout is – dan in bij de milieustraat bij u in de gemeente.

5. Plaats een groen dak op uw woning

In Nederland duiken steeds vaker zogenoemde groene daken op. Het grootste voordeel van een groen dak is dat dit de gezondheid bevordert. Met een groen dak draag u bij aan een beter leefbare omgeving. Ideaal aan groen daken is verder dat ze veel regenwater opvangen, voor extra zuurstof zorgen en – last but not least – een prachtige groen sfeer geven aan uw woonplek. Redenen genoeg om voor een groen dak te gaan toch?

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *