Duurzaam leven speelt nu ook belangrijke rol in het gebruik van papieren verpakkingen! 0

Je ziet steeds meer papieren verpakkingen. Maar waarom worden er nou steeds meer papieren verpakkingen gebruikt? Wat zijn de voordelen van deze verpakkingen? En wat betekent dit eigenlijk voor de ondernemers onder ons?

Veel mensen zitten met deze vragen en dat is te begrijpen ook. Papieren tassen worden steeds populairder en er zijn steeds meer soorten en maten papieren verpakkingen, waardoor je het overzicht snel kan verliezen. Het is u ongetwijfeld opgevallen wanneer u een aankoop doet bij een winkel en u wilt hier een plastic tas bij, dan moet je hiervoor meestal 25 cent voor betalen. Dit heeft te maken met het feit dat er sinds 1 januari 2016 een verbod is gekomen op het gratis mee geven van plastic zakken. Dit om het milieu te ontzien van alle plastic zakken die worden weg gegooid na eenmalig gebruik. Het is duidelijk dat het in onze samenleving steeds belangrijker is geworden om duurzaam te leven. Dit zien we niet alleen terug in de huidige woontrends, maar ook in de retail. Dit betekent zowel voor de consumenten als ondernemers onder ons dat er een hoop zal veranderen.

Gratis tas voor de consument nog steeds mogelijk

 

Om consumenten toch als service een gratis tas of zak mee te kunnen geven bij hun aankoop, wordt hiervoor een papieren tas of papieren zak gebruikt. Dit brengt als winkelier ook voordelen met zich mee. Deze tassen mogen namelijk wel gratis worden mee gegeven aan de klanten en daarbij hebben deze tassen vaak ook een milieuvriendelijker tintje. Bovendien zijn de tassen ook te bedrukken, waardoor het logo van het bedrijf goed zichtbaar is voor de consument.

Hier hebben de consumenten onder ons ook een groot voordeel bij. Je zal het namelijk vast wel herkennen dat je sinds het verbod op gratis plastic tasjes regelmatig een tas vergeet mee te nemen. Het gevolg? Je koopt telkens weer een nieuw tasje en inmiddels ligt de gehele schuur vol met tasjes van diverse winkels. Dat is niet alleen zonde, maar ook nog eens slecht voor het milieu. Wanneer meer winkeliers papieren tassen zouden weggeven, zou dit het probleem eenvoudig oplossen.

Papieren tassen vs. Plastic tassen: de voordelen

 

Maar wat zijn nou echt de voordelen van papieren tassen ten opzichte van plastic tassen, en wat voor soort papieren tassen zijn er?

Het voordeel van papieren tassen ten opzichte van plastic zakken is dat deze zakken een veel milieuvriendelijkere ‘’look en feel’’ hebben. Daarnaast is papier zeer goed te recyclen. Daarbij is papier van natuurlijkere grondstoffen gemaakt zoals kraft papier. Dit papier is gemaakt van bijvoorbeeld naaldhout en vezels van spar en den. Dit zijn natuurlijke grondstoffen waardoor het beter te verwerken is dan plastic. Daarbij wordt kraft papier ook vaak gemaakt van gerecycled papier.

 

Verschillende soorten papieren tassen

Naast kraft papier heb je ook nog cellulose zakken, perkament en bijvoorbeeld pergamijn papier. Cellulose papier is gemaakt zoals de naam al zegt van cellulose. Dit materiaal wordt verkregen uit de celwanden van zowel planten als bomen. Dit papier wordt ook vaak gemaakt uit de variaties van verschillende soorten papier die gerecycled zijn.

Pergamijn papier daarentegen is een hele andere soort papier. Pergamijn papier kom je vaak tegen in foto boeken. Dit papier is geschikt voor het archiveren en bewaren van bijvoorbeeld foto’s en geld. Dit heeft er mee te maken dat het papier volledig lignine en zuur vrij is. Daarbij heeft het pergamijn papier een leuk voordeel wat veel mensen niet weten; wanneer je een product in dit zakje  hebt zitten kan je de inhoud kopiëren/ scannen zonder het product uit het zakje te halen.

Papieren tassen kopen: waar let je op?

Ben jij zelf ondernemer en wil je dolgraag overstappen op het gebruik van papieren tassen? Wij vertellen je hieronder waar je op moet letten:

Opdruk:

Papieren tassen/ zakken zijn makkelijk te bedrukken en ook vaak vanaf een relatief laag aantal en prijs. Zo kan je bijvoorbeeld vanaf 5.000 tassen al klant gericht met uw logo laten bedrukken.

Formaat/dikte:

Papieren zakken zijn te verkrijgen in veel verschillende maten. Hierin is het formaat dat je kiest uiteraard afhankelijk van het product dat je erin wilt stoppen. Maar let op je, kan bij papieren zakken/tassen beter voor een iets grotere variant gaan zodat er geen mogelijkheid bestaat dat de zijkanten uitscheuren.

Sterkte

Uiteraard zal je moeten opletten dat de zak ook sterk genoeg is. Papieren zakken zijn namelijk minder sterk dan plastic zakken, vaak kan je hiervoor ook een proefexemplaar bij het bedrijf zelf aanvragen. Maar wanneer je een papieren zak heb tussen de 70 en 100 grams zit je vaak goed, doordat dit al vrij stevige zakken/tassen zijn.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *