Duurzaam omgaan met stroom: 3 tips 0

Duurzaam omgaan stroom

Stroom is een homogeen product, dat houdt in dat stroom in elk stopcontact hetzelfde is. Er zit geen verschil in de samenstelling van stroom, maar je kunt wel verschil maken door voor duurzame opties te kiezen. Anno 2018 zijn we ons maar al te goed bewust van de gevolgen van ons stroomverbruik voor het milieu. Bovendien worden we steeds meer met onze neus op de feiten gedrukt doordat stroom schaars wordt. Veel mensen twijfelen of ze echt gebruik moeten maken van duurzamere opties voor hun stroomverbruik. Wat maakt 1 huishouden nou voor verschil? Je moet echter zo zien dat als elk huishouden deze gedachtegang volgt, er uiteindelijk nooit verandering komt. Hoog tijd dus om de handen uit de mouwen te steken en aan de slag te gaan met de volgende tips voor duurzaam omgaan met stroom!

#1 Kiezen hoe de stroom opgewekt is

Er zijn meerdere manieren waarop stroom opgewekt kan worden in Nederland. Als je graag bij een energieleverancier blijft, is het aan te raden om te kijken naar hun opties voor groene stroom. Stroom van Nuon is bijvoorbeeld in twee verschillende varianten verkrijgbaar: groene- en normale stroom. Bij groene stroom wordt de stroom opgewekt door middel van water, wind en zon. Dit zijn natuurlijke energiebronnen die vrijwel nooit uitgeput raken. Zo werk je aan een veilige en gezondere toekomst, zonder dat je hier zelf al te veel van merkt.

kiezen opwekken stroom

#2 Zelf stroom opwekken

Je kunt er ook voor kiezen om zelf stroom op te wekken. Er zijn meerdere mogelijkheden voor het zelf opwekken van stroom, maar de meest gekozen optie blijft toch wel het gebruik van zonnepanelen. Je kunt zelf zonnepanelen aanschaffen en installeren, maar het is ook dikwijls mogelijk om zonnepanelen pakketten aan te schaffen bij je huidige energieleverancier. Ook zij pleiten voor een betere toekomst en helpen jou aan de juiste materialen en kennis om zelf energie op te wekken.

#3 Beperk het gebruik van stroom

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om er zeker van te zijn dat het stroom uit je stopcontact duurzaam wordt opgewekt. Toch kan je ook zelf meer doen om duurzamer om te gaan met stroom. Door het stroomverbruik te beperken is er minder stroom nodig én dat is altijd het betere werk. Bovendien bespaar je zo niet alleen stroom voor de uitputting van belangrijke grondstoffen, maar ook op de energierekening. Zo blijf je met een vollere portemonnee en een fijn gevoel achter! Hieronder geven we je enkele simpele tips waarmee je gemakkelijk kan besparen op jouw stroomverbruik:

  • Zet apparaten uit en haal stekkers uit de stopcontacten, zo voorkom je sluipverbruik.
  • Schaf energiezuinige apparaten aan en vervang verouderde elektrische apparaten.
  • Wees zuinig met het licht en zorg ervoor dat alle verlichting uitstaat voordat je een kamer verlaat. Leer jezelf aan om elke keer voordat je de deur uit gaat, je nog even snel een rondje door het huis maakt om te controleren of alles uitgeschakeld staat.
  • Zet de verwarming één graad lager. Qua gevoelstemperatuur zal je hier niet veel van merken, maar het zal zeker
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *