De duurzame voordelen van led verlichting 0

We moeten er aan geloven; de gloeilamp is niet meer. Maar toch brengt verandering altijd enige moeite met zich mee. Ook al hebben de komst van de led lamp en de led spots veel voordelen met zich mee gebracht. Toch, als je goed zoekt, zijn er nog gloeilampen te verkrijgen en is het moeilijk om de consument van zijn oude vertrouwde gewoontes af te krijgen. Willen we met zijn allen niet duurzamer worden of is er iets anders wat ons tegenhoudt?

Pas als het echt nodig is

We zijn Nederlanders en zijn graag een beetje zuinig. We gaan daarom niet alle lampen die het nog doen zomaar weggooien om een paar led spots aan te schaffen. Als het eenmaal zover is dat we dat wel moeten doen dan gaan we op zoek naar iets wat ontzettend dicht in de buurt komt van onze oude vertrouwde gloeilamp.En dan begint het gedonder! De juiste kleur vinden, lijkt in de wereld van de led verlichting een hel. En tot een paar jaar terug was dat ook wel een beetje zo. Maar tegenwoordig hebben we led verlichting in alle denkbare kleuren. Dus dat mogen we niet meer als excuus gebruiken.

WATT

Een reden waarom led lampen duurzamer zijn dan gloeilampen is omdat ze veel efficiënter stroom omzetten naar licht. Zodat de eerste jaren de led verlichting ‘oogverblindend’ was, letterlijk en figuurlijk. Je kon het beste met een zonnebril op, op de bank gaan zitten. Om al helemaal niet te spreken over het grote ontbreken van de sfeer in huis. Maar ook dat is allang niet meer het geval. In plaats van watt hebben de led lampen lumen en zijn in verschillende sterktes te verkrijgen. Ook dat is dus geen reden meer om led verlichting te vermijden.

WATT

Duur duurzaam

Veel geld dat is wat een led lamp kost. Ongeveer tien euro ben je wel kwijt en een gloeilamp had je voor nog geen euro. Weet je wel dat een led lamp een jaartje of 10 meegaat? En weet je dat je in die tijd zo ongeveer veertig gloeilampen zou moeten kopen om je kamer van licht te voorzien? Doe de rekensom maar. Ook dit kun je niet meer als excuus gebruiken om de led verlichting in de winkel te laten liggen.

Duurzaam zijn ze zeker, de led spots. Als je kijkt naar een gloeilamp die per uur zo’n 60 watt aan stroom verbruikte, verbruikt de led lamp er maar 5. Dat scheelt op jaarbasis ongeveer 25 kWh aan stroom en dat weer omgerekend is 5 euro per lamp.Je gaat nu vast stiekem tellen hoeveel lampen je in huis hebt. Buiten dat de led lamp je dus geld kan besparen, zorg je er ook nog voor dat het milieu minder belast wordt.

Waarom zijn gloeilampen nu precies zo slecht voor het milieu?

De meeste elektriciteit wordt opgewekt door het verbranden van gas en steenkool. Dat kunnen we niet eindeloos blijven doen, ook dat raakt een keer op. Door het verbranden komt er CO2 vrij en teveel CO2 uitstoot is slecht voor het milieu. Door die uitstoot ontstaat er klimaatverandering met alle gevolgen van dien. Met het opwekken van energie komen ook gevaarlijke stoffen vrij; stikstofoxide, zwaveldioxide en kwik. Dat laatste kan, op lange termijn, gevolgen hebben voor bijvoorbeeld onze nierfunctie.

Al met al zijn er nog maar weinig redenen over om niet te kiezen voor een led lamp. En wil je nu nog steeds niet direct alle lampen gaan vervangen, kies dan in ieder geval wel voor led als de eerst gloeilamp of halogeenlamp stuk gaat.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *