Een eigen huis geeft veel vrijheid en mogelijkheden 0

eigen huis geeft mogelijkheden

Steeds meer mensen willen graag een woning kopen en dat ik heel logisch. De huurprijzen gaan steeds verder omhoog, terwijl de hypotheekrente momenteel behoorlijk laag is. Ook is het hebben van een eigen huis een best prettige gedachte, je betaalt voor iets dat echt van jou is en je kunt de woning naar eigen wens verbouwen of schilderen. Maar wat komt er op financieel gebied eigenlijk allemaal kijken bij de aankoop van een eigen huis. Wat heb je nodig aan inkomsten en geld en met welke kosten moet je rekening houden bij het kopen van een huis?

Een aankoopmakelaar kan je flink geld besparen

Het begint met de zoektocht naar een geschikte woning. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook gebruik maken van een aankoopmakelaar. Deze kan je helpen bij het vinden van het juiste huis, maar deze heeft ook zicht op de technische staat van het te kopen huis. En de aankoopmakelaar kan door goed te onderhandelen het aankoopbedrag naar beneden krijgen. Natuurlijk kost een aankoopmakelaar ook geld, dit is meestal één tot twee procent van de waarde van de woning. Over het algemeen verdienen deze kosten zich terug door de  onderhandelingen.

aankoopmakelaar gebruiken

Welke hypotheekvorm bij jou past, hangt af van je situatie

Je hebt een leuke woning gevonden en wilt overgaan tot de aankoop. Nu is het van belang dat je de hypotheek geregeld hebt. Het gaat hierbij niet alleen om de laagste rente, maar ook om de juiste hypotheekvorm. Zo is de een beter af met kortlopende hypotheek met een lage rente, terwijl anderen ervoor kiezen om de hypotheek lang vast te zetten. De rente is dan iets hoger, maar je hoeft de hypotheek niet al na een paar jaar opnieuw af te sluiten. Ook heb je zelf in de hand hoeveel rente je aflost en of je kiest voor een beleggings- of een spaarhypotheek Kijk eens bij NIBC Direct welke hypotheekvorm het beste bij jou en jouw situatie past.

Overige kosten

Als je een bestaand huis koopt, betaal je naast de vraagprijs ook nog overdrachtsbelasting. Dit is ongeveer twee procent van de waarde van de woning en het is gebruikelijk dat de koper deze betaalt. Verder wil de hypotheekverstrekker graag een taxatierapport van de woning en krijg je nog notariskosten. Je krijgt er uiteindelijk wel een eigen woning voor terug en je hebt niets te maken met stijgende huurkosten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *