Energie besparen bij aanschaf elektrische apparatuur 0

Energie besparen bij aanschaf elektrische apparatuur

Tegenwoordig puilen huizen uit van de elektrische apparaten. Iedere dag komen er apparaten bij, want momenteel is er voor haast iedere toepassing wel een elektrisch alternatief. De meeste apparaten zijn steeds zuiniger geworden de laatste jaren, maar per saldo blijft het gemiddelde elektriciteitsgebruik van een huishouden stijgen.

Laag energieverbruik

Het is dan ook erg interessant om eens kritisch naar je gebruik en je apparaten te kijken. Er valt veel te winnen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee. Tegenwoordig is er veel informatie bekend over de milieubelasting en het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. Bij aanschaf van elektrische apparatuur kun je verschillende apparaten dus eenvoudig vergelijken op het gebied van zuinigheid en duurzaamheid.

Nienke van der Velde werkt als redacteur bij TECHSPRING en legt uit dat steeds meer mensen het energieverbruik van een apparaat controleren voor aanschaf. ‘Meer en meer kiezen consumenten voor een type met een laag energieverbruik. Dit zien we onder andere bij televisies, maar ook bij andere apparaten die veel energie verbruiken zoals de koelkast en wasmachine. Diverse labels en keurmerken kunnen hier uitstekend bij helpen, zoals het Europees Ecolabel, het Energie Star Label en het TCO Label. Ook zijn kleinere apparaten over het algemeen zuiniger dan hun grote broers.’

Verschillende labels

Er zijn een aantal labels die het makkelijk maken om het energieverbruik van diverse apparaten te verbruiken. Allereerst is er het energielabel voor huishoudelijke apparatuur. Dit label is voor steeds meer producten verplicht en maakt in een oogopslag inzichtelijk hoe zuinig een apparaat is. Een score van A is groen en staat voor zeer zuinig. G is het laagste niveau, aangeduid met rood en de tekst onzuinig. 

Het Europees Ecolabel wordt gebruikt voor diensten en non-foodproducten. Dit milieukeurmerk van de Europese Unie beoordeelt op de gehele levenscyclus en dus niet enkel op het energieverbruik. Zo wordt ook gekeken naar de mogelijkheid tot recycling, gebruikte grondstoffen en aanwezigheid van eventuele schadelijke stoffen. Het aantal producten met een Ecolabel is nog niet zo groot doordat de eisen zo streng zijn. 

Elektronische apparatuur zoals beeldschermen, computers, printers en opladers kunnen voorzien zijn van het Energie Star label. Dit label kijkt naar het energieverbruik van apparaten, evenals het Zweedse TCO-label dat iets breder kijkt omdat het zich ook richt op emissies van elektromagnetische stralen en ergonomie. Ten slotte is er nog het Blauwe Engel label uit Duitsland. Dit label helpt consumenten om binnen een productgroep te kiezen voor het meest milieuvriendelijke alternatief.  

Efficiënter gebruik

Bij aanschaf van elektrische apparatuur valt veel winst te behalen, maar dit geldt ook voor het dagelijks gebruik van de apparaten. Veel zaken kunnen stukken efficiënter wanneer je hier kritisch naar kijkt. Zet de wasmachine bijvoorbeeld pas aan als deze vol is. Selecteer altijd het programma met de laagste temperatuur voor de vaatwasser en onderhoud je apparaten goed. Wist je bijvoorbeeld dat een aangevroren vriezer maar liefst 20 procent meer energie verbruikt? Ook werkt een wasdroger stukken minder efficiënt wanneer de filters vol met pluizen zitten. Daarbij verkort slecht onderhoud de levensduur. Ten slotte kun je flink besparen op de energierekening door je woning te verduurzamen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *