Energie besparen en een hoger wooncomfort? Dat doe je zo! 0

Energie besparen en een hoger wooncomfort

Slim omgaan met de verwarming en het warm water in huis kan tot een fikse besparing leiden. Dit is niet alleen het beste voor je eigen portemonnee, maar ook voor de impact die je dagelijks op het milieu hebt. De afgelopen jaren hebben we allemaal gemerkt dat ons gedrag van enorme invloed op het milieu is geweest. De CO2 uitstoot van onze woningen, de opwarming van de aarde… het is en blijft een lastig parket.

Hoewel we veel zaken voor lief nemen, betekent dit niet dat we hier niets aan kunnen veranderen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft energie besparing echt geen lager wooncomfort als gevolg te hebben. In tegendeel zelfs: in de meeste gevallen verhoog je juist het wooncomfort. En dat met slechts enkele aanpassingen! Enkel wat schroeven kopen bij Gyzs.nl en aan de slag gaan met de volgende tips kunnen al verschil maken. Lees mee en laat je inspireren.

Woning beter isoleren

Vooral bij oudere woningen zien we dat deze vaak nog niet voldoende zijn geïsoleerd. En dat is zonde, want hierdoor ontsnapt er veel warmte door deuren en ramen. Zo beland je uiteindelijk in een vicieuze cirkel. Je stookt de verwarming op omdat het te koud wordt en vervolgens kan er juist nog meer warmte ontsnappen, waardoor je weer genoodzaakt bent om de thermostaat nóg hoger te draaien. Daarom is het zo belangrijk om goed te isoleren.

Toch snappen wij ook dat je niet plotseling de gehele woning kunt isoleren. Dit brengt namelijk ook een hoog prijskaartje met zich mee. Gelukkig zijn er ook relatief goedkope oplossingen om de warmte binnenshuis te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door tochtstrips voor deuren te plaatsen. Zo verminder je die vervelende tochtvlaag in huis en kan warmte uit huis moeilijker ontsnappen. Uiteindelijk verlaag je zo ook je stookkosten én geniet je van een hoger wooncomfort. Win-win dus!

tochtstrips voor deuren

Verwarm alleen als het echt nodig is

Wat veel mensen niet weten is dat de ideale binnentemperatuur tussen de 19 en 21 graden ligt. Het is dan ook zeker niet nodig om de thermostaat nog hoger dan dat te draaien. Heb je het snel koud? Investeer dan in een warme plaid of een aantal lekkere dikke truien. Dat is niet alleen heel knus op een frisse winteravond, maar zo bespaar je ook nog eens enorm veel geld op je energierekening. Door enkel te verwarmen wanneer het echt nodig is, bespaar je gemakkelijk honderden euro’s per jaar.

Optimaliseer de ventilatie in huis

Een goede ventilatie is essentieel voor het wooncomfort in huis. Het huis ventileren door ramen en deuren open te zetten is vaak niet voldoende. Veel woningen die tussen 1976 en 2000 zijn gebouwd, beschikken over een speciaal ventilatiesysteem. Dit systeem vraagt echter om heel veel stroom. Je kunt dit eenvoudig oplossen door een nieuwer en energiezuinig systeem aan te schaffen. Wanneer je hier momenteel niet de benodigde hoeveelheid financiële middelen voor hebt, kun je ook voor een goedkopere en wellicht net zo effectieve methode kiezen. Het gebruik van een ventilatierooster voor spouwmuren is zeer effectief en zorgt voor een gezond en veilig binnenklimaat. Bovendien kost het relatief weinig.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *