Energie besparen met verlichting doe je zo! 0

Wanneer we kijken naar de vaste lasten, dan behoren de energiekosten vaak tot één van de grootste kostenposten. Om hierop te kunnen te besparen, is het belangrijk om te weten hoe deze energierekening precies in elkaar zit. Over het algemeen vormen de verwarming en de verlichting het grootste deel van de hoogte van de energierekening. Wanneer de energierekening dus telkens te hoog uitvalt, dan is het verstandig om op één van deze onderdelen (of beide!) te besparen. Besparen op de verwarming is voor de meeste mensen wel duidelijk. Maar hoe bespaar je op de verlichting, zonder in het donker te hoeven zitten? Ben je verplicht om een wandlamp zonne energie of een andere duurzame lichtsoort te kopen? Of kan ook een verschil in gedrag al een groot verschil maken? Energie besparen met verlichting doe je zo!

Vervang alle lampen in huis voor LED

Voordat je op de verlichting kunt besparen, moet je eerst weten welke lichtbronnen je op dit moment gebruikt. De meeste mensen zijn tegenwoordig al overgestapt op LED. Maar er zijn ook nog genoeg mensen die conventionele lichtsoorten gebruiken. Gewoon omdat dat zo lekker makkelijk verkrijgbaar is of gewoon nog in hun armaturen verstopt zitten. Begin daarom met het checken van alle lichtbronnen in huis en vervang indien nodig de lampen voor LED. Wees je er ook van bewust dat er op het gebied van LED veel mogelijk is. Zo hoef je bijvoorbeeld niet enkel voor standaard lampen te kiezen. Je kunt ook een Ledstrip 12 volt in huis halen om zo de televisiekast wat extra licht te bieden of op een andere manier sfeer in een ruimte te brengen.

Ledstrip 12 volt

Dit lijkt misschien even een grote kostenpost, maar het moet echt gezien worden als investering. LED is in aanschaf namelijk wel een stuk duurder dan conventionele lichtsoorten, maar gaat ook veel langer mee én beschikt over een hoge lichtefficiëntie. Op de lange termijn zal je hier dus enkel profijt van hebben. ‘

Maak gebruik van een lichtsensor

Het grootste probleem met verlichting is dat dit vaak onnodig aan blijft staan. Bijvoorbeeld in een vertrek waar je kind net is geweest, maar wat hij vervolgens weer is vergeten uit te zetten. Vervolgens blijft de lamp de hele dag branden. Of als je naar je werk gaat en je niet eerst een rondje door het huis doet en daardoor essentiële lampen vergeet uit te zetten. Nu kun je er natuurlijk een heel groot probleem van maken en het bij jezelf en je familie inprenten om hier wél op te letten. Maar foutjes maken is menselijk.

Om dit soort situaties daarom voorgoed te voorkomen, kun je er beter voor kiezen om een lichtsensor of tijdschakelaar te gebruiken. Een lichtsensor is met name geschikt voor ruimtes waar veel bewogen wordt. Dit doe je bijvoorbeeld niet in de woonkamer, want anders gaat het licht om de haverklap uit. Een tijdschakelaar is dan verstandiger. Deze stel je op een bepaalde tijd in, zodat je zeker weet dat deze niet onnodig aan blijft staan. Ook fijn wanneer je op vakantie gaat, want zo blijft het huis er ook bij jouw afwezigheid gewoon bewoond uitzien.

Maak slim gebruik van het daglicht

Daglicht is geheel gratis. Daarom is het goed om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken. Zet daarom de raambekleding altijd direct open zodra je opstaat en doe dit in ieder vertrek. Op een mooie dag hoeft zo het licht vrijwel niet meer aan. Zorg er tevens voor dat er indien mogelijk geen meubels of andere voorwerpen voor de ramen wordt gezet. Zo zal je het daglicht veel beter benutten.

Let op het aantal branduren

Wanneer je nieuwe lampen koopt, is het niet alleen verstandig om op de energiezuinigheid van het product te letten, maar ook om naar de hoeveelheid branduren te kijken. Deze geven je namelijk een goede indicatie van de levensduur van de lamp. Bedenk goed dat het niet alleen belangrijk is om te besparen op energie, maar ook op de aanschafkosten van nieuwe lampen. Wanneer je veel energie bespaart door bovenstaande tips, maar alsnog veel geld uitgeeft aan nieuwe lampen, dan wordt deze besparing natuurlijk teniet gedaan. Kiezen voor een duurdere lamp met een langere levensduur is dan ook zeker niet onverstandig.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *