Energie besparen met je woning; hoe werkt dat? 0

energie besparen woning

Het spreekt voor zich dat je voordelig uit wilt zijn als het om energie gaat. Hoe kun je energie besparen met je woning? Er zijn een aantal manieren waarop je spelenderwijs energie kunt besparen. Voor veel dingen hoef je zelf niet eens iets te doen. Wij geven je een aantal tips om energie te besparen met je woning!

Dubbel glas

Veel huizen zijn inmiddels al voorzien van dubbel glas, maar nog lang niet allemaal. Toch kun je op die manier veel geld besparen. Dubbel glas isoleert namelijk veel beter dan enkel glas. Zo houd je de warmte binnen en de kou buiten. Ook in de zomermaanden is het overigens een pre, omdat het dan minder snel warm wordt in huis.

Kunststof kozijnen

Wist je dat je ook energie kunt besparen door te kiezen voor kunststof kozijnen? In een standaard woning gaat er maar liefst zo’n 15% aan warmte verloren via deuren en ramen. Kunststof kozijnen isoleren veel beter dan houten kozijnen. Bovendien verhoogt het je wooncomfort. Je hebt namelijk bijna geen onderhoud aan kunststof kozijnen.

energie besparen kunststof kozijnen

Zonnepanelen

Het komt de laatste tijd steeds vaker naar voren: we zouden meer energie uit zon en wind moeten halen. Door voor zonnepanelen te kiezen, kun je jouw woning grotendeels zelfvoorzienend maken. Op de lange termijn levert dit zeker rendement op.

energiekosten besparen zonnepanelen

Zuinige apparatuur

Misschien besteed je er weinig aandacht aan als je bijvoorbeeld een stofzuiger koopt. Toch is het belangrijk om naar het energielabel te kijken. Energielabel A is daarbij een aanrader, maar het is nog beter om voor het label A+++ te gaan. Dit geldt voor al je apparaten in huis, zoals de koelkast, diepvries, wasmachine, etc.

Verlichting

Ook op het gebied van verlichting valt er nog veel te besparen. Vooral in de wintermaanden, wanneer het ’s avonds vroeg donker wordt en ’s ochtends laat licht wordt, maken we erg veel gebruik van verlichting. Heb je nog halogeenlampen of gloeilampen? Dan wordt het hoog tijd om die te vervangen en gebruik te gaan maken van ledverlichting.

led verlichting

Energiezuinig koken

Zelfs in de keuken zouden we ongemerkt nog veel energie kunnen besparen. Kook jij bijvoorbeeld in grote pannen, terwijl dit niet altijd echt nodig is? Stap dan eens over op kleinere pannen. Het eten is dan veel sneller gaar. Het is daarbij uiteraard ook verstandig om het deksel op de pan te houden, zodat er meer warmte vastgehouden wordt. Ook bij de keuze van je oven is het belangrijk om aan energie besparen te denken. Een middelgrote oven verbruikt zo’n 20% minder energie dan een grote oven!

Elektronica

In principe gebruikt je elektronica maar heel weinig energie in vergelijking met de grote huishoudelijke apparaten. Toch kun je ook hier op energie besparen. Niet alleen door naar het energielabel te kijken, maar ook door eens voor een kleiner formaat tv te kiezen. Verder is het verstandig om je apparaten echt uit te schakelen in plaats van die in stand-by te zetten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *