Aan etiquette geen gebrek wanneer je beschikt over puik bestek! 0

tafelbestek

Hoe groot de verleiding ook kan zijn om met je handen te eten, in sommige settings kan dat nou eenmaal niet. Sorry. Er zijn van die momenten en gezelschappen waar je moet laten zien dat je – doet alsof je – bij de moderne beschaving hoort en geen primitieveling bent. Je zult daarom niet alleen bestek in huis moeten hebben maar ook weten welk onderdeel waarvoor dient. Gelukkig lees je in onderstaande tekst handige tips die je kunnen helpen bij het uitkiezen van het perfecte eetgerei. Hierbij baseer je je op je persoonlijke voorkeuren en op wat je met enige regelmaat denkt te gaan serveren.

‘Dit moet ik hebben!’

Een vork, een mes en een lepel. Zo moeilijk is dat toch niet? Nee. In principe is dat ook best wel eenvoudig, daar heb je gelijk in. Maar als je ‘t écht goed wilt doen, zul je enkele nuances in je keuze aan moeten brengen. Je tafelbestek is natuurlijk een goed begin, maar je wilt toch ook koffie- en theelepels in huis hebben? En ja, tussen die twee zit ook nog eens verschil! Theelepels hebben een dunner handvat en met van 3 milliliter een kleinere inhoud dan die van zijn koffieconcurrent (5 ml). Weer wat geleerd.

Verder zijn natuurlijk dessert- en/of taartvorkjes erg handig om te hebben. Ook serveerlepels mogen niet ontbreken, anders scheppen je gasten op met hun eigen bestek en krijg je tussen de inhoud van je pannen en schalen de nodige kruisbestuiving. Bovendien hebben we nog een leuk Scrabblewoord voor je; ‘saladecouvert’. Maar je mag het ook slabestek noemen. Je weet wel, zo’n lepel plus nog precies zo’n lepel die echter een beetje op een vork lijkt. Haal bovendien een taartschep en een sauslepel in huis. Deze laatste kun je tevens voor het distribueren van jus gebruiken.

tafelbestek uitgebreid

Aanvullingen

Met bovenstaande kun je al aardig uit de voeten. Maar om nog completer te zijn, is een apart botermes nooit weg. En een kaasmesje voor bij borrelhapjes maakt ieder gezellig samenzijn met vrienden en familie helemaal compleet. Kun je bovendien wat houvast gebruiken als je een heerlijk gebraad aan stukken snijdt? Dan mag een vleesvork zeker niet missen uit je collectie!

Kwaliteit kent geen tijd

Het mooiste bestek is, net als spreken, van zilver. Maar dit metaal is wel erg duur en vergt behoorlijk wat onderhoud. Dan is roestvrij staal een betere optie. Dit zul je vaak tegenkomen in samenstellingen die met 18/0 of 18/10 gemarkeerd worden. Dit houdt in dat er 18% chroom en 0% dan wel 10% nikkel in verwerkt zijn. Deze laatste variant maakt het kostenplaatje wel wat groter, maar de samenstelling beschermt je bestek wel goed tegen corrosie en krassen.

Let wel op dat het handvat kwetsbaar kan zijn als het uit een ander materiaal dan het bestek zelf bestaat; dit kan op den duur los gaan laten of breken op het bevestigingspunt. Mede hierom – en om de duurzaamheid van het metaal verder te vergroten – kun je het bestek beter met de hand afwassen.

Eenheid

Het is wel zo mooi om een merk en/of set uit te kiezen met onderdelen van hetzelfde ontwerp. Hierbij kun je gaan voor modern of klassiek design. En alles wat ertussen zit, natuurlijk. Gelukkig zit je altijd gebeiteld wanneer je voor Keltum bestek kiest. De diverse sets van dit kwaliteitsmerk bieden voor ieder wat wils. Gun hoe dan ook je gasten niets minder dan het beste en laat ze genieten van jouw zelfgemaakte maaltijden met schitterend bestek.

keltum bestek

Etiquette

Heb je eenmaal je bestek in huis of in ieder geval een keuze kunnen maken, dan nog even het volgende; de volgorde. Vorken komen standaard links van het bord te liggen, messen rechts. Aan de rechterkant van de messen liggen weer de lepels; die plaats je, net als de vorken, met de holle kant naar boven. Dessertbestek ligt meestal horizontaal aan de bovenkant van het bord. Gebruik je meerdere soorten bestek, bijvoorbeeld voor verschillende gangen? Dan plaats je het bestek voor de eerste gang aan de buitenkant van je bord; je werkt dus steeds naar binnen toe.

Eet smakelijk!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *