Heb jij al een slimme meter in je meterkast? 0

slimme meter in de kast

Misschien heb je er al eens van gehoord. De slimme meter. Maar wat is het precies en wat is jouw voordeel (of nadeel) hiervan? We zetten een aantal veelgestelde vragen over de slimme meter onder elkaar.

Wat is een slimme meter?

In je meterkast zit een meter die jouw elektriciteitsverbruik registreert. Hoeveel kWh je verbruikt aan stroom. Er zijn verschillende soorten meters in omloop maar voor 2020 wil de overheid deze allemaal vervangen voor een slimme meter. Deze meter wordt op afstand uitgelezen (door je netbeheerder) zodat je geen meterstanden meer hoeft door te geven.

Waarom komt er een slimme meter?

De belangrijkste reden voor de installatie van slimme meters is de balans op ons energienet. Dit wisselt steeds meer door de groeiende hoeveelheid zonnepanelen op daken. Netbeheerders krijgen via de slimme meters veel informatie binnen zodat ze rekening kunnen houden met pieken en dalen op het energienet. Daarbij hoopte de overheid ook dat iedereen een stuk bewuster met energie omgaat door de slimme meter. De eerste resultaten voldeden nog niet aan de verwachting. Gelukkig hebben we nog even voordat iedereen een slimme meter heeft.

Wat zijn de voordelen van een slimme meter?

Je hoeft handmatig geen meterstanden meer door te geven. Dat is natuurlijk prettig. Maar wat helemaal leuk is, is dat je de gegevens van een slimme meter kunt koppelen aan verschillende verbruiksmanagers. Dit zijn apps waarin je precies bijhoudt wat je energieverbruik is.

Dat is prettig voor je energierekening. Daarbij is het ook handig wanneer je overstapt van energieleverancier. Energie vergelijken is tegenwoordig erg eenvoudig en bespaart je veel geld. We checken toch alles toch al online.  Dus energietarieven vergelijken hoort daar ook bij. Overstappen via een vergelijker is zo gedaan. Daarbij hoef je nu ook geen meterstanden meer door te geven omdat deze (alleen met jouw toestemming) op afstand uitgelezen worden.

Nadelen van een slimme meter

Als er over een nadeel van de slimme meter wordt gepraat gaat dit om de privacy. Onze gegevens kunnen op afstand uitgelezen worden door verschillende partijen. Willen we dit wel? Daarbij kan de slimme meter een nadeel zijn als je zonnepanelen hebt. Een traditionele meter blijft terugdraaien. Een slimme meter meet het opgewekte verbruik apart. Het is dan maar de vraag wat hier mee gebeurt als de terugleverregeling voor stroom niet meer geldt…

Je hebt altijd het recht om een slimme meter te weigeren. Echter, als je oude meter kapot is zul je wel aan de slimme variant aan moeten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *