Steeds meer mensen kiezen voor een hottub in eigen tuin. Heerlijk om een wellness plekje in eigen tuin te creëren. Lekker genieten na een lange werkdag of de ochtend met een frisse noot beginnen. Helaas levert een hottub vaak ook wel het nodige onderhoudswerk op. Het is immers van belang dat het water hygiënisch blijft, zodat dit geen risico oplevert voor de huid of de verdere gezondheid. Om te voorkomen dat je nadelige effecten ervaart, is het van belang dat er een aantal voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Maar hoe zorg je ervoor dat het water van je hottub langer schoon blijft? In dit artikel geven we enkele handige tips die hierbij kunnen helpen.
Hoe vaak moet het water ververst worden?
Om je hottub in optimale conditie te houden, is het belangrijk dat het water regelmatig ververst wordt. Hoe vaak het water ververst moet worden, is geheel afhankelijk van hoe de hottub verzorgd wordt. Als je over een effectief filtersysteem beschikt, dan hoeft dit slechts om het kwartaal. Als je dit niet hebt, dan zal het water na circa een week al dusdanig vervuild zijn dat het aan vervanging toe is. Naast een filtersysteem, zou je ook een AquaFinesse pakket aanbieding bij Bunx kunnen gebruiken. Dit voeg je wekelijks toe aan het water, waardoor het water langer schoon blijft. Het voordeel van dit pakket is dat het geheel milieuvriendelijk is en gegarandeerd voor schoon en kraakhelder water zorgt. Bacteriën, algen en andere ongewenste gasten krijgen geen kans meer. Hierdoor hoeft het water veel minder vaak ververst te worden, wat uiteindelijk ook weer leidt tot een besparing op de waterkosten.
Hoe maak ik de buitenkant schoon?
Het is niet alleen belangrijk dat het water in de hottub schoon blijft, ook de buitenkant speelt natuurlijk een belangrijke rol. Als een hottub in weer en wind buiten staat, is de kans groot dat het hout of kunststof ook vervuild raakt. In veel gevallen zien we ook groene aanslag ontstaan. Dit ziet er niet alleen minder mooi uit, maar kan ook nog eens de levensduur van je hottub beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat ook de buitenkant geregeld onderhouden wordt. Maar hoe pak je dit precies aan?
Als je groene aanslag wilt verwijderen, dan pak je dit altijd in fases aan. Je hebt hiervoor gelukkig vrij weinig nodig. Een reinigingsmiddel en een spons zijn voldoende. Let er wel op dat je met een houten buitenkant met de nerf mee schrobt. Zo voorkom je dat de nerven onnodig los zullen laten. Om het hout ook af en toe wat rust te gunnen, is het dus belangrijk dat je dit in fases pakt. Behandel het hout, schrob, laat het vervolgens drogen en pak dan de klus pas weer op. Zo geef je het hout de tijd om te acclimatiseren en richt je geen ongewenste schade aan. Blijf niet onnodig schrobben, want dit kan het hout mogelijk beschadigen. Als het niet lukt met een spa of hottub reiniger, zijn er ook middelen verkrijgbaar die speciaal voor het verwijderen van groene aanslag zijn bedoeld. Controleer wel of deze ook op hout mogen worden gebruikt.