Hoe creëer je een duurzaam huis? 0

Hoe creëer je een duurzaam huis?

Duurzaamheid: we zijn er tegenwoordig steeds meer mee bezig. Vroeger werd hier minder over nagedacht. Nu weten we steeds beter wat wel en niet goed is voor het milieu. Zo hebben we bijvoorbeeld geen plastic rietjes meer, maar worden de rietjes van papier of bamboe gemaakt. Er hebben veel veranderingen plaatsgevonden om de duurzaamheid te verbeteren. Maar hoe maak je bijvoorbeeld een zo duurzaam mogelijk huis?

Woning isoleren

Wanneer je zo duurzaam mogelijk wil leven is het als eerste erg belangrijk dat je niet te veel warmte hoeft te stoken in de woning. Door de woning te isoleren, zorg je ervoor dat de warme goed binnenblijft en dat er geen kou van buiten naar binnen komt. Wat je kunt gebruiken om de woning te isoleren is bijvoorbeeld steen- of glaswol.

Zonnepanelen plaatsen

Zonnepanelen zie je tegenwoordig steeds meer voorbijkomen. Dit is een erg handige en goede ontwikkeling. De zonnepanelen vangen al het zonlicht op. Het zonlicht dat de zonnepanelen opvangen, wordt omgezet in energie. Hierdoor kun je bijvoorbeeld gebruik maken van lampen en andere elektrische apparaten. Door de zonnepanelen verlaag je de CO2-uitstoot van je woning. De energierekeningen zullen een stuk minder hoog zijn dan voordat de zonnepanelen er waren. Dit heeft dus een voordeel voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Je creëer door middel van zonnepanelen als het ware ‘groene’ stroom. Wel is het bij zonnepanelen van belang dat ze genoeg zonlicht krijgen. Wanneer dit niet het geval is, zal het ook geen energie opwekken.

Zorg voor duurzame kozijnen

Ook de kozijnen in een woning helpen erg mee aan de duurzaamheid. Hierbij is het ten eerste belangrijk dat de kozijnen duurzaam gemaakt zijn. Doordat de kozijnen duurzaam gemaakt zijn, gaan ze ook nog eens langer mee. Daarnaast zal het onderhoud aan de kozijnen ook een stuk minder zijn. Wanneer er bij de kozijnen ook rekening gehouden is met de isolatie is dit een groot voordeel. Net als bij de isolatie van de woning creëer je bij geïsoleerde kozijnen minder energieverbruik. Dit komt omdat de woning minder warmte naar buiten laat en daarnaast de kou van buiten ook niet naar binnen laat komen. Vaak zitten er in deze kozijnen dus ook dubbel glas. Dit dubbele glas zorgt ervoor dat er lucht tussen de glazen zit. Hierdoor wordt de koude lucht minder geleid en zorgt dit voor warmte- en geluidsisolatie. Een plek waar je duurzame kozijnen zou kunnen halen is bijvoorbeeld bij toeleveringonline.nl. Je hebt namelijk ook nog eens keuze uit verschillend soort materiaal voor een andere uitstraling. Het is dus maar net waar jij je voorkeur aan geeft.

Vervang lampen

Ook kan het vervangen van lampen enorm helpen. Je kunt ze vervangen naar spaarlampen. Hierdoor verbruiken de lampen minder energie. Ook is het verstandig de lampen aan te zetten op het moment dat dit echt nodig is. Vaak worden lampen onnodig aangezet. Natuurlijk geeft dit een gezellige sfeer, maar goed voor het milieu is het niet. Het beste is dus om de lampen aan te zetten wanneer het bijvoorbeeld donker wordt of grauw weer is buiten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *