Hoe draag ik met mijn huis een steentje bij aan het milieu? 0

Hoe draag ik een steentje bij aan het milieu

De klimaatdoelen, je wordt er steeds vaker mee geconfronteerd. Het is een hele opgave om Nederland, laat staan de wereld, in 2030 klimaatneutraal te maken. Veel mensen vinden het erg onbegonnen werk. Toch is het makkelijker dan je denkt. Je hebt de meeste controle over je eigen woning, het is zeker een goed idee om hier te starten. Gelukkig heb je tegenwoordig steeds meer oplossingen voor in huis om je verder op weg te helpen. In dit artikel krijg je enkele voorbeelden hoe jij jouw huis duurzaam, efficiënt en aangenamer kunt maken.

Verwarming wordt efficiënter

In de winters zijn niet meer zo koud als vroeger. Toch kunnen de meeste huishoudens hier flink op besparen. Gas wordt alsmaar duurder. Als je er minder van hoeft te gebruiken, ben je ook minder geld kwijt per jaar. Er zijn verschillende slimme oplossingen op de markt die je hierbij kunnen helpen. Zoals een convector radiator met ventilator, deze ventilator zorgt ervoor dat de warmte beter wordt verspreid door de woning. Hierdoor kun je veel besparen op je gasrekening!

Verkoeling voor de zomer

De laatste jaren is het steeds warmer in de zomer. Die hitte kan zelfs al in april beginnen. Al hebben we nu te maken met een gematigde zomer met veel regen, kan het zo weer omslaan. Woon je in een slecht geïsoleerde woning? Dan is het goed om dit eerste verbeterpunt aan te pakken. Mocht je die investering toch wat groot vinden, dan heb je nog andere slimme oplossingen tegen de hitte. Oriënteer je eens op zonwerende raamfolie. Dit folie werkt eigenlijk als een soort zonnebril voor je raam. Door de folie aan de buitenkant van je ramen te plakken houd je de zonnestralen buiten. Bij verduisterende gordijnen is de warmte binnen, en dan ben je eigenlijk al te laat. Zeker iets om uit te zoeken. Daarnaast hoef je niet bang te zijn dat je woning een donker hol wordt. Je kunt gemakkelijk nog door je ramen kijken met de folie erop.

De bloemetjes buiten zetten

Een begrip wat je vast vaker hoort is klimaatadaptatie. Het klinkt erg ingewikkeld, maar gelukkig is dat het niet. Klimaatadaptatie is eigenlijk jezelf en je omgeving aanpassen aan het veranderende klimaat. Vooral in de steden zie je de verschillen enorm. De warmte blijft veel langer hangen in een stad door al dat asfalt en een gebrek aan groen. Ook met hevige regenval kan het water niet goed afgevoerd worden en wordt het niet als grondwater opgeslagen. Kijk eens rond in je eigen buurt. Is er genoeg groen of lijkt het meer op een asfaltjungle? Dan is hier genoeg ruimte tot verbetering. Minder tegels en asfalt, meer groen en bomen!

Conclusie

Al met al is er genoeg om te verbeteren. We zijn er nog lang niet. Hopelijk heb je met dit artikel wat inspiratie gekregen en weet je waar je kunt beginnen. Weet je nog niet wat je kunt doen? Kijk eens wat jouw gemeente doet aan klimaatveranderingen. Misschien kunnen ze je verder op weg helpen.

 

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *