Hoe hang ik de vlag uit? 0

Hoe hang ik de vlag uit?

Steeds vaker zien we vlaggenmasten in de voortuinen van veel Nederlanders staan. Vrolijk wappert dan de nationale- of provinciale vlag in de wind. Toch is dit ook voor veel mensen nog niet zo vanzelfsprekend. Zij vlaggen enkel bij speciale gebeurtenissen en moeten er niet aan denken om deze het gehele jaar door uit te hangen. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels rondom het hijsen van de Nederlandse vlag? Zijn hier richtlijnen aan verbonden of bepaal jij dit zelf? Belangrijker nog: hoe hang ik de vlag eigenlijk uit?

 Is het vlagprotocol verplicht?

Veel mensen denken ten onrechte dat ze slechts op specifieke dagen de vlag mogen uithangen. Hierbij worden dan de richtlijnen van het vlagprotocol gevolgd. Maar is dit eigenlijk wel juist?

Volgens de Rijksoverheid zijn er geen regels voor het gebruik van de nationale vlag voor burgers. Zij mogen zelf bepalen wanneer ze de vlag uithangen. Hierbij kunnen ze het vlagprotocol gebruiken, maar dat hoeft niet. Ook tijdens speciale gelegenheden zoals slagen voor een examen, geboorte of een huwelijk mag de vlag gehesen worden. Overheidsinstellingen zijn wel verplicht om zich aan de gestelde eisen te houden. Zij mogen enkel vlaggen als de wet daarmee instemt.

vlagprotocol

Vaste dagen

In Nederland kennen we een aantal vaste dagen waarbij we meestal de vlag uithangen. Vaak gaat het hierbij om Koningsdag, Bevrijdingsdag en Dodenherdenking. Tijdens de Dodenherdenking wordt de vlag overal halfstok gehangen. Als een nationale feestdag op een christelijke dag valt, wordt de vlag pas op maandag uitgehangen. Enkel op 4 en mei is dit niet gebruikelijk en mag de vlag ook gewoon op zondag uitgehangen worden.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het hijsen van de Nederlandse vlag wordt er voor burgers geen speciale eisen gesteld. Natuurlijk betekent dit niet dat je nergens rekening mee hoeft te houden. Zo is het wel belangrijk dat de vlag het verkeer niet kan hinderen. Zorg er daarom altijd voor dat de vlag niet het zicht in het verkeer ontneemt of op de weg terecht kan komen. Daarnaast zijn er dagen waarop de vlag halfstok moet staan. Denk bijvoorbeeld aan Dodenherdenking. Natuurlijk staan er geen boetes op als je dit niet doet, maar de sociale controle kan wel enorm sterk zijn. De vlag mag de grond nooit raken, ook niet als deze halfstok hangt!

Ook is het belangrijk om de vlag regelmatig te wassen. Zeker als deze dagelijks in de vlaggenmast hangt. Door de weersomstandigheden en uitlaatgassen kan de vlag snel vies worden. Dit kan je eenvoudig voorkomen door de vlag regelmatig een wasbeurt te geven. Vraag om de wasvoorschriften aan de leverancier. Zo weet je zeker dat de vlag mooi blijft.

Denk er bovendien aan dat wimpels meestal niet dagelijks worden gebruikt. Deze worden enkel voor speciale gelegenheden opgehangen. Denk bijvoorbeeld aan de verjaardag van de koning of een geboorte of sterfgeval in het Koninklijk Huis. Dit geldt overigens alleen voor de oranje wimpel. Andere wimpels kunnen ook op overige dagen gebruik worden. Denk bijvoorbeeld aan de Nationale Veteranendag of een provinciale wimpel.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *