Hoe lang kun je wijn bewaren na opening? 0

Hoe lang kun je wijn bewaren na opening?

Hoe lang kun je wijn bewaren na opening? Als je wijn hebt gekocht, is het belangrijk dat je die goed koel bewaart. Het is namelijk heel moeilijk om uit te maken hoe lang een fles wijn precies houdbaar is na de opening. Als je goed oplet en de fles goed koel houdt, kan dit verschil wel zo’n tien dagen zijn! Als je wijn open hebt staan, is het belangrijk dat je hem goed koel bewaart en op een donkere plek. Dit kan bijvoorbeeld in een wijnkoelkast zijn.

Gebottelde wijn kan jarenlang bewaard worden, maar als je de fles opent, verandert er veel.

Hoe lang kun je wijn bewaren na opening? Het antwoord is: Het hangt helemaal van de fles af en hoe goed hij gekoeld is gebleven tijdens opslag. Je kan dit het beste doen door een wijnkoelkast te kopen. Zo kan je de wijn op de perfecte temperatuur bewaren. Zelfs nadat het geopend is. Je kan zo’n koelkast kopen in een winkel, maar er zijn ook online experts. Zoals deze wijnkoelkasten webshop.

Het grote verschil tussen rode en witte wijn is de zuurtegraad van de wijn

De houdbaarheid van wijn wordt bepaald door de zuurtegraad (pH-waarde). Hierbij is rood een stuk sneller bederfelijk dan wit. Een hoger zuurgehalte betekent een langere houdbaarheid en minder risico op vergisting. Hoe lager het zuurgehalte, hoe sneller de wijn bederft.

Bovendien wordt het effect van vergisting in rode wijn een stuk sneller merkbaar, waardoor je er als drinker voor moet oppassen om deze te lang open te laten staan.

Witte wijnen met een hoge zuurtegraad zullen langer houdbaar zijn dan andere wijnen.

Witte wijnen met een hoge zuurtegraad zullen langer houdbaar zijn dan andere wijnen. Hoe hoger het alcoholgehalte, hoe langer de wijn meegaat. Hoe hoger het suikergehalte, hoe langer de wijn meegaat. Hoe hoger het tanninegehalte, hoe langer de wijn houdbaar is.

In een droge witte wijn zit meer zuur dan in zoete witte wijn of rode wijn.

De zuurtegraad is de hoeveelheid zuur in een wijn. De zuurtegraad wordt gemeten in g/L (gram per liter) of mg/L (milligrammen per liter). In een droge witte wijn zit meer zuur dan in zoete witte wijn of rode wijn. Deze heeft minder alcohol, dus is er minder vrije suiker die kan oplossen. Waardoor de wijn een stuk langer mee kan, zelfs na opening.

Bijzonder droge en hoog gezuurde soorten kunnen zo’n tien dagen goed blijven na de opening.

Bijzonder droge en hoog gezuurde soorten kunnen zo’n tien dagen goed blijven na de opening. Een droge witte wijn kan soms zelfs langer dan tien dagen!

Rode wijn is ook niet lastig om te bewaren zolang je het maar in de wijnkoelkast legt. Maar is niet zo lang houdbaar als de twee soorten die we hiervoor bespraken.

Hoe lang je wijn kunt bewaren na opening, ligt aan de wijn.

Wanneer je wijn koopt, is het ook belangrijk om de achtergrond van de wijn te leren kennen. Door een goede beslissing te maken, en naarmate je meer ervaring hebt met verschillende soorten en merken, kan je beter inschatten hoe lang wijn goed blijft na opening.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *