Hoe leg je een gietvloer aan? 0

Hoe leg je een gietvloer aan?

Een gietvloer is ideaal om te hebben. Of het nu om de woonkamer, de badkamer, de koffiekamer op het kantoor of de fabriekshal gaat, een gietvloer is sterk, hygiënisch en kan heel wat gewicht verdragen. Er zijn verschillende soorten gietvloeren verkrijgbaar met ieder kun eigen karakter. Van een matte- of zijdeglans betonlook tot aan een goudkleurige hoogglansvloer met glitters, het is allemaal mogelijk.

Gietvloer aanleggen, een logisch stappenplan

Een gietvloer aanleggen is iets wat met het hanteren van het juiste stappenplan altijd een succes wordt. De stappen mogen niet over worden geslagen omdat dat direct gevolgen heeft voor de verdere afwerking. Een vloer is iets wat jarenlang mee moet gaan en niet mag gaan scheuren, afbrokkelen of verpulveren. Of het nu om een epoxy of een polyurethaan gietvloer gaat, het voorwerk is minstens zo belangrijk als de afwerking. Ondanks dat Pu en epoxy in gedrag van elkaar verschillen zijn de voorbereidende werkzaamheden nagenoeg gelijk. Belangrijk is dat er genoeg materiaal voorhanden is om de klus in een keer af te werken omdat het erg onhandig is om tussendoor nog materiaal bij te moeten gaan halen.

Geduld is ook belangrijk

Netjes werken

De vloer moet langs de randen worden dicht gemaakt, gaten moeten worden opgevuld zodat het materiaal wat gegoten gaat worden niet in een gat in de grond verdwijnt. Het netjes afplakken van de onderste randen van de muur met folie of papier voorkomt eventuele spetters op de muur wat bijdraagt aan een strak eindresultaat. Hechting en grip zijn super belangrijk want de vloer moet jaren netjes blijven liggen. Daarom is het stofvrij maken en primer aanbrengen een serieus karweitje. Met kwast en roller kan de primer goed worden aangebracht.

Netjes werken gietvloer

Even ontluchten

Met de zogenaamde spijkerzolen onder de schoenen gebonden, een werkpak en een paar handschoenen kan de volgende laag worden aangebracht op de goed opgedroogde primer. Of het nu om een egalisatie laag gaat of een kleurcoating, de lucht moet uit het materiaal worden gehaald om luchtbelvorming in de lagen te voorkomen, en daarom is het belangrijk om met de zogenaamde ontluchtingsroller de vloer na het uitgieten en uitsmeren na te rollen. De ontluchtingsroller is een roller met puntjes die alle luchtbellen uit de vloer haalt. Ook tussen de aangebrachte lagen moet de droogtijd gewoon in acht worden genomen om het optimale resultaat te kunnen bereiken. Geduld is dus zeker belangrijk.

Polyurethaan of epoxy?

De klant bepaald de keuze

Het doel waarvoor de vloer gebruikt moet gaan worden is natuurlijk het belangrijkst. Een zogenaamde Pu vloer is zeer geschikt voor in woningen, en gaat ook prima samen met vloerverwarming. Pu is ook makkelijk schoon te houden, het voelt aangenaam aan en is een beetje veerkrachtig en is krasvaster dan epoxy. Het epoxy is keihard en wordt vooral toegepast in verschillende industrieën. Na het ontluchten, wat bij beide vloeren moet gebeuren, is het soms nodig om te polijsten.

Zelf doen of laten doen?

Zelf een gietvloer aanleggen is zeer goed mogelijk wanneer het stappenplan goed wordt gevolgd. Het is ontzettend gaaf wanneer de vloer er opgedroogd, mooi en strak in ligt. Een goed gelegde vloer geeft jaren plezier. De benodigde gereedschappen zijn niet duur om aan te schaffen, het kiezen van de juiste kleur en glansgraad zal het meeste tijd in beslag nemen want er zijn nogal wat opties. Maar natuurlijk zijn er ook vakmensen die een vloer perfect kunnen aanbrengen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *