Hoe zit dat nu écht met het financiële voordeel van zonnepanelen? 0

Hoe zit dat nu écht met het financiële voordeel van zonnepanelen

Met die almaar stijgende energieprijzen overwegen steeds meer mensen om zonnepanelen te plaatsen. Daar kun je immers de maandelijkse lasten flink mee drukken. Maar hoe zit dat met de investering, waar moet je aan denken? En de terugverdientijd? In dit artikel lees je over de financiële voordelen van zonnepanelen, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken of een zonnesysteem bij je past.

Investering snel terugverdienen

Een gemiddeld zonnesysteem kost je zo’n €3.500 tot €5.000. De tijd die je erover doet om dit terug te verdienen is circa zes tot acht jaar. Uitgaande van zonnepanelen die normaliter zeker 20 tot 25 jaar meegaan, kun je dus nadat je ze terug hebt verdiend alleen nog maar voordeel pakken. Bovendien zijn de energieprijzen flink aan het stijgen, dus mogelijk is de besparing die je met zonnepanelen kunt realiseren nóg hoger dan dat je nu zou denken. De precieze kosten van een zonnesysteem zijn overigens onder meer afhankelijk van je verbruik. Doe de dakscan van aanbieder Sungevity om alvast een indicatie te krijgen van de zonnepanelen prijs op basis van jouw verbruik of type woning.

Kies voor een specialist en goede prijs-kwaliteit

Je kent vast de uitspraak ‘goedkoop is duurkoop’ en die gaat in het geval van zonnepanelen zeker op. Zomaar de voordeligste zonnepanelen kiezen is namelijk minder slim dan voor kwaliteitspanelen gaan. Die gaan vaak langer mee. Ook de garantie is iets om mee te nemen in je keuze voor een bepaalde aanbieder. Kies daarnaast altijd voor een specialist die persoonlijk advies geeft over de plaatsing van het zonnesysteem. De juiste hellingshoek op een schuin dak? Zonnepanelen plat dak? Een gespecialiseerd bedrijf weet altijd de juiste richting, hellingshoek en hoeveelheid panelen te bepalen die optimaal aansluiten bij jouw verbruik en woning.

Bespaar 21% btw en zet indien mogelijk in op subsidies

Wie minder kwijt wil zijn voor het zonnesysteem die maakt slim gebruik van bepaalde duurzame regelingen. Zo geldt voor iedereen die voor de eerste keer zonnepanelen koopt dat 21% btw terug gevraagd kan worden binnen zes maanden na het jaar waarin je ze aanschaft. Mogelijk gaat deze regel er in 2023 helemaal af en wordt het nultarief ingesteld. Hoe dan ook, die 21% btw die je dus terug krijgt of helemaal niet hoeft te betalen, bespaart je al snel €1.000 op de totale kosten. Daarnaast zijn er per gemeente verschillende subsidies beschikbaar gesteld voor het nemen van duurzame maatregelen. Denk aan het isoleren van je woning, het plaatsen van ledverlichting en ook het laten installeren van zonnepanelen. Bekijk de website van je gemeente om te zien of er momenteel subsidies op zonnepanelen van kracht zijn.

Financieren van zonnepanelen

Mocht je momenteel niet in de gelegenheid zijn om het complete bedrag voor de installatie in één keer af te tikken, dan zou je nog kunnen overwegen om zonnepanelen te huren. Het is echter belangrijk om te beseffen dat je onder de streep stukken duurder uitkomt. Je kunt geen gebruik maken van de 21% btw-teruggave. Wat je daarom zou kunnen doen is het afsluiten van een groene lening. Zo’n lening is speciaal beschikbaar voor iedereen die duurzame maatregelen wil nemen. De voorwaarden zijn relatief gunstig, met een rentepercentage van meestal zo’n 3,5% tot 4%. Ook mag je tussentijds aflossen.

Huis stijgt duizenden euro’s in waarde

Veel mensen worden tegenwoordig blij van zonnepanelen en dat is dan ook te zien aan de huizenprijzen. Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt namelijk dat een woning met gemiddeld €7.000 stijgt in waarde nadat er een zonnesysteem aangelegd is. Wil je dus op korte termijn gaan verkopen, dan kun je alsnog die zonnepanelen aan laten leggen. Theoretisch gezien heb je die investering dan al direct terug. Dus, genoeg redenen om te investeren in zonnepanelen als je alle financiële voordelen bij elkaar telt. Ga jij het doen?

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *