Houten klampschotten als natuurlijke beschoeiing 0

Houten klampschotten als natuurlijke beschoeiing

Je krijgt als groene ondernemer ook regelmatig opdrachten voor oeverbescherming en je wil dan het liefst een beschoeiing met een natuurlijk uitstraling plaatsen. Zo blijft de natuur natuurlijk. Niet voor niets ben je een ondernemer in het groen. Je wil ecologisch en milieubewust bezig zijn. Daarom pas je houten klampschotten van Robinia toe bij walbeschoeiingen, een Europese hardhoutsoort.

Je vertelt je opdrachtgevers graag dat een natuurlijke bescherming van de oevers er tegelijkertijd voor zorgt dat er een goede biodiversiteit blijft bestaan en dat er een zachte overgang wordt gecreëerd van water naar grond en vice versa. Harde kunststof materialen verstoren die overgang en houden geen rekening met de natuur.

Klampschotten

Om afkalving van de oevers tegen te gaan gebruik je Robinia klampschotten. Je weet dat Robinia, met duurzaamheidsklasse I/II, perfect kan worden ingezet als hout voor klampschotten. Het onbehandelde hout heeft als gevolg dat er ruimte blijft voor de natuurlijke flora en fauna. Uit ervaring weet je ook dat het handig is als de klampschotten aan de achterzijde voorzien zijn van iets groter grondkerend doek. Bij de kleinste klampschotten van 60 cm hoogte is de achterzijde voorzien van 80 cm doek en de grootste afmeting van 150 cm hoog is uitgevoerd met 175 cm grondkerend doek. Je kunt de natuurlijke houten klampschotten ook gebruiken als grondkering.

Klampschotten

Ecologisch 

BUMA, dé adviserende groothandel voor groen, grond en infra, levert deze ecologische houten klampschotten van Robinia. De reden dat Robinia-hout veel gebruikt wordt bij oeverbescherming is dat het vochtbestendig is. Robinia heeft de eigenschap langzaam water op te nemen en snel weer water af geven. Het is een houtsoort afkomstig uit Europa en niet uit tropische gebieden die ver van ons verwijderd liggen. Er hoeven geen enorme afstanden te worden afgelegd om het hout hier bij ons aan de oevers te krijgen. Hierdoor kun je spreken van ecologisch materiaal. 

De mogelijkheden

Hoogte Lengte Hoogte gronddoek Extra
60 cm 250 cm 80 cm met overlapklamp
80 cm 250 cm 105 cm met overlapklamp
100 cm 250 cm 125 cm met overlapklamp
120 cm 250 cm 150 cm met overlapklamp
150 cm 250 cm 175 cm met overlapklamp

Alle klampschotten zijn aan de achterkant voorzien van grondkerend doek met een iets grotere afmeting. Klampschotten worden zo genoemd omdat de horizontale planken met verticale planken aan elkaar geklampt zijn. De houten Robinia klampschotten zijn sterker dan vlechtmatten en zorgen voor een mooier afgewerkte oever. Ze zijn toe te passen bij de bescherming van oevers van sloten en vijvers en uiteraard als kleine grondkering, bijvoorbeeld bij het aanleggen van terrassen.

Conclusie 

Het is snel werken met de uiterst duurzame houten klampschotten van Robinia. Perfect inzetbaar als oever- en walbescherming, maar ook als afscheiding van niveauverschillen in tuinen en landgoederen. Ecologisch verantwoord: het is een Europese houtsoort. Ga naar de uitgebreide webshop van BUMA handel en schrijf je in voor BUMAgazine van de groene groothandel.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *