Je huis verbouwen: lening afsluiten of niet? 0

Naarmate een huis ouder wordt, zal deze steeds meer gaan mankeren. De belangrijkste ruimtes van de woning verouderen, het schilderwerk is toe aan een opfrisbeurt en het is mogelijk om letterlijk je huis uit te groeien. Zo komt het vaak voor dat mensen een eengezinswoning aanschaffen, en na het krijgen van meerdere kinderen, opeens tot de conclusie komen dat de ruimte te klein is. In dat geval kan je ervoor kiezen om te verhuizen, maar je kunt ook iets aan de huidige woning veranderen. Of het nu een kwestie van veroudering of ruimtegebrek is, vrijwel iedereen komt wel eens voor de noodzaak van een verbouwing te staan. De verbouwing financieren is echter een heel ander verhaal. Soms lukt het om de verbouwing van het spaargeld te betalen, veel vaker schieten de financiële middelen toch tekort. Wat doe je dan? Stel je de verbouwing uit en spaar je nog een aantal jaar door? Of sluit je een lening af voor meer financiële ruimte?

Waarom wel een lening afsluiten?

Als je onvoldoende geld hebt om de verbouwing van de badkamer te financieren, is het mogelijk om en bepaald bedrag te lenen. Meestal gebeurt dit door middel van een persoonlijke lening of tijdens het afsluiten van een tweede hypotheek. Al vanaf jongs af aan is ons geleerd om zo min mogelijk geld te lenen, enkel voor spullen die later van meer waarde zijn. Geld lenen voor de aanschaf van een auto wordt dan ook bijvoorbeeld minder vaak aangeraden, omdat deze snel in waarde zal verminderen. Geld lenen om een verbouwing te financieren gaat dan ook tegen ons gevoel in. Toch kan het een zeer slimme oplossing zijn om het wooncomfort op korte termijn te verhogen. Daarnaast zorg je voor een flinke waardevermeerdering van de woning, waardoor de lening zichzelf uiteindelijk terug zal betalen. Dit is voor veel mensen een goede reden om toch tot lenen over te gaan.

verbouwen geld lenen

Wat mag ik aftrekken van de belasting?

Wist je dat het ook mogelijk is om bepaalde kosten van de lening af te trekken van de belasting? Hierbij gaat het om de rente en de financieringskosten van de lening. Zo zullen de uiteindelijke kosten beperkt blijven en behaal je een stuk meer rendement met je lening. Hierbij geldt wel dat je kunt aantonen dat je al het geld voor de financiering van de verbouwing hebt gebruikt. Let er dan ook op om alle bonnetjes en afschriften netjes te bewaren. Vraag aan je boekhouder of accountant om meer informatie en bekijk samen wat de beste deal is.

belastingdienst

Wanneer geen lening afsluiten?

Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij het minder slim is om een lening af te sluiten. Dit wordt vaak gezegd bij het verbouwen van de badkamer of keuken. Jij zal hier zelf zeker extra wooncomfort aan beleven, maar het zal de prijs van het huis niet enorm beïnvloeden. Deze ruimtes zijn immers zeer smaak- en trendgevoelig. De waardevermeerdering van het huis is dan ook minimaal bij deze verbouwingen. Ook als jezelf al enorm krap bij kas zit en eigenlijk geen extra uitgaves kunt missen, is het afsluiten van een lening geen goed plan. Blijf wel bedenken dat een lening uiteindelijk geld kost.

Heb je toch wat extra financiële ruimte nodig en is een lening op dit moment niet verstandig? Kijk dan of je bij vrienden of familie een bepaald bedrag kunt lenen. Dit gebeurt vaak tegen een klein rentepercentage, waardoor het makkelijker af te betalen is.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *