De huizenprijzen in Groningen blijven stijgen: is dit hét moment om te verkopen? 0

De huizenprijzen in Groningen blijven stijgen: is dit hét moment om te verkopen?

De woningmarkt is geëxplodeerd de afgelopen jaren. Niets kon op tegen het afgelopen jaar. In 2021 lagen de huizenprijzen gemiddeld 11 procent hoger dan in de jaren daarvoor. Niet alleen in Groningen, maar in heel Nederland. Daarnaast werden veel prijzen overboden. Bizar om te bedenken dat een tiental jaren terug de woningmarkt volledig op z’n gat lag en veel woningen jaren te koop stonden. Nu zijn ze binnen een mum van tijd verkocht en vaak nog voor hoger dan de vraagprijs. Maar wat betekent dit voor jou? Is in Groningen een huis verkopen nu een stuk aantrekkelijker geworden of is het juist beter om nog even te wachten? En wat maakt dat de woningmarkt ineens zo goed loopt?

De beste tijd om te verkopen… of toch niet?

Wat is nu de beste tijd om je huis te verkopen? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Op de eerste plaats moet het natuurlijk niet de bedoeling zijn dat je een huis koopt om deze vervolgens na enkele jaren weer te verkopen. Meestal gebeurt dit met de bedoeling om hier nog jarenlang te wonen. Wanneer je onverhoopt toch graag zou willen verhuizen, dan willen de meeste mensen vaak het beste moment kiezen.

De woningmarkt kan lastig zijn. Een tijd geleden lag de woningmarkt echt op z’n gat. Woningen stonden tijden te kopen en werden vaak voor veel minder verkocht dan waarvoor ze eerder gekocht waren. Hierdoor bleven veel mensen met een flinke hypotheekschuld zitten in die tijd. Inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Zeker als je in de ‘slechte tijd’ juist een huis hebt gekocht. Dan is de kans groot dat je huis nu veel meer waard is (en voor een veel hogere prijs wordt verkocht) dan waar jij hem voor hebt gekocht.

Huis kopen

Dat lijkt natuurlijk ontzettend gunstig, maar vergeet niet dat je ook weer een woning moet kopen. En in de huidige markt betekent dat ook dat je een veel hogere prijs gaat betalen. Het bedrag wat jij ontvangt voor jouw huidige woning is dan ook niet direct een voordeel, omdat je dit weer moet inleveren bij een nieuwe woning. Bovendien is het vinden van een nieuwe woning in deze tijd lastig. Daarom wordt aanbevolen om inmiddels eerst te kopen voordat je gaat verkopen. Zodat je zeker weet dat je een dak boven je hoofd hebt als je uit je huidige woning moet.

Het gaat er bij verkopen niet zo zeer om dat het financieel aantrekkelijk is, maar meer of het noodzakelijk is. In sommige gevallen is deze situatie echter financieel héél aantrekkelijk. Bijvoorbeeld als je intrekt bij iemand anders (en dus geen huis hoeft te kopen) of naar een verzorgingstehuis gaat. In dat geval is de kans groot dat je een leuk spaarbedrag overhoudt.

Het aanbod is schaars

De voornaamste reden van de explosieve prijsstijgingen is toch wel dat het aanbod heel schaars is geworden. Wie nu een huis zoekt in Groningen, zal merken dat er weinig aanbod is. En als er een woning te koop wordt gezet, is deze ook binnen mum van tijd verkocht. Dit terwijl er ondertussen wel heel veel vraag is naar woningen. Die grote vraag en het kleine aanbod maken de prijzen zo ontzettend hoog.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *