Hulpmiddelen in huis: maak je woning rolstoelvriendelijk 0

inklapbare-drempelhulp

Zodra de ouderdom je bereikt of als je door een noodlottig ongeval in een rolstoel belandt, kom je er plotseling achter dat je woning toch niet zo rolstoelvriendelijk is als je dacht. Logisch natuurlijk: je hebt hier immers nooit eerder over na hoeven te denken. Als het noodlot je dwingt is het moeilijk om niet in zak en as te gaan zitten. Het risico dat je misschien je woning moet verlaten, als je woning niet rolstoelvriendelijk wordt gemaakt, is enorm beangstigend. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om je woning aan te passen zonder dat dit je enorm veel geld hoeft te kosten. In dit artikel besteden we aandacht aan de verschillende hulpmiddelen in huis die je woning rolstoelvriendelijker kunnen maken.

Drempelhulpen

Drempelhulpen zijn onmisbaar als je woning niet ingericht is op rolstoelgebruikers.  Deze hulpen kunnen tevens van pas komen voor mensen met een rollator. Hierdoor wordt het een stuk gemakkelijker om van de ene kamer naar de andere kamer te komen. Er zijn enorm veel verschillende soorten drempelhulpen. Wij hebben de meest voorkomende op een rijtje gezet:

  • Mobiele drempelhulp: deze drempelhulp is uitermate geschikt als je veel onderweg bent of voor het gebruik buitenshuis. Ook ideaal als je woning wel gelijkvloers is, maar je regelmatig problemen ondervind als je een tripje maakt naar een restaurant of winkel. Doormiddel van een mobiele drempelhulp kan je deze tripjes een stuk gemakkelijker maken en heb je geen hulp meer nodig.
  • Hoge drempelhulp: deze drempelhulp wordt vaak gekozen en is perfect als je een hoge drempel bij je voordeur hebt. Zo is het een stuk gemakkelijker om je woning te betreden.
  • Drempeloploop: deze drempelhulp is vooral geschikt voor lage drempeltjes en wordt voornamelijk binnenshuis gebruikt.

Douchezitje

Jezelf wassen als je afhankelijk bent van een rolstoel is een enorme opgave. Je kijkt enorm uit naar een lange en warme douche. Helaas is dit vaak niet mogelijk en moet je zittend of staand gewassen worden. Wat als we dit juist kunnen combineren? Doormiddel van een douchezitje kan je gemakkelijk genieten van een warme douche terwijl je geniet van de luxe om te zitten.

Toiletbeugel

Een tripje naar het toilet kan een dagtaak zijn als je het erg lastig vindt om weer op te staan en in je rolstoel te gaan zitten. Doormiddel van een toiletbeugel wordt dit je een stuk gemakkelijker gemaakt.

Dure oplossing: de traplift

Als je regelmatig trappen moet bestormen om je woning te bereiken of als je woning zelf over veel trappen beschikt, zal je voor een groot dilemma komen te staan. Is het nog wel mogelijk om in dezelfde woning te blijven wonen? Een dure oplossing hiervoor is de traplift. Dit is best een investering, maar dat is het dan ook dubbel en dwars waard.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *