Industriële hanglampen, waar moet ik dan aan denken? 0

industriele lampen

Voor als je je interieur eens een wat stoerdere look wilt geven, is het vervangen van bijvoorbeeld de hanglamp boven de eettafel een oplossing. Het plaatsen van industriele hanglampen zorgt er direct voor dat het uiterlijk van de kamer er anders uitziet. Industriele hanglampen zijn heel erg in en je kan ze tegenwoordig overal kopen. De lampenwinkels en designmerken zoals PTMD hebben er vaak een hele collectie in allerlei maten en materialen, maar ook de standaard winkels, zoals IKEA en Leen Bakker hebben de industriële lampen inmiddels ontdekt. Er bestaan naast industriele hanglampen, ook industriële wand- en vloerlampen.

De geschiedenis van de Industriële lamp

Tijdens de industriële revolutie, schoten de grote fabrieken als paddenstoelen uit de grond. De textielindustrie behoorde in Nederland tot de grootste industrie. Omdat er voor het eerst echt massaproductie kon plaatsvinden, maar technisch nog niet mogelijk was dit automatisch te doen, moest dit gebeuren door mankracht. Hiervoor werden enorm grote fabrieken gebouwd. Er staan er nog steeds een paar en zijn kenmerkend door vooral de hoogte ervan. Nadeel van deze fabrieken was, vooral in de winter, dat deze donker waren. En met zoveel mensen aan het werk, ook gevaarlijk. Van hieruit ontstonden dus de eerste fabriekslampen. Deze konden de enorme ruimtes met grote lichtbundels beschijnen en het gebruikte materiaal was vaak slijtvast.

Kenmerken van industriele hanglampen

De standaard industriële lamp kent iedereen wel, door de grote metalen kap. Maar dit is maar één van de vele soorten. Hét belangrijkste kenmerk is, dat deze lampen vaak ook gemaakt kunnen worden van echte gebruiksvoorwerpen. Dit maakt de hanglamp pas echt industrieel. Zo zijn er lampen die gemaakt zijn van een olieton of van een ouderwetse melkton. De ton is dan doormidden gezaagd en fungeert dan als lampenkap. Mocht je een echt unieke industriële hanglamp willen hebben, probeer deze dan zelf te maken. Het mooiste is, als je aan een grote lichtbol kan komen, want dergelijke lampen dienen goed licht te geven. De industriële look komt helemaal tot zijn recht als je een lamp vind, die ook een industrieel ophangsysteem heeft, zoals bijvoorbeeld een grote ketting. Een industriële hanglamp hoeft niet perse te glimmen. Sterker nog enkele roestplekken, benadrukken nog eens extra de industriële look.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *