Wat is het beste moment om je huis te laten taxeren? 0

Wat is het beste moment om je huis te laten taxeren

Elke taxatie van een huis of welk gebouw dan ook is een schatting. Zelfs een professionele taxatie is een mening, zij het een stevig onderbouwde mening, over wat het huis zou kunnen opbrengen als het op de markt zou zijn. De waarde van een woning is ook een momentopname, omdat de waarde vaak verandert. De plaatselijke huizenmarkt kan stijgen of dalen, een stadscentrum in de buurt kan een opleving of een daling doormaken, waardoor de waarde van woningen in de buurt stijgt of daalt. Het huis zelf kan een aanbouw of een opknapbeurt krijgen of in verval raken. Toch zijn er verschillende manieren om een geschatte waarde van je huis te vinden voordat het laat taxeren.

Vergelijkbare huizen in de buurt

Noteer welke woningen in de buurt te koop staan en of ze vergelijkbaar zijn met je eigen huis. Noteer de adressen, en bekijk ze op het kantoor van de lokale makelaar of zijn website. Op basis van deze informatie kun je een snelle vergelijking van je eigen woning en een schatting van de waarde van je huis maken. Voeg waarde toe of trek waarde af van je huis als dat nodig is. Bijvoorbeeld, als jouw huis net zo groot is als een woning die te koop staat, maar het perceel is veel kleiner, zal jouw woning minder waarde hebben.

Vergelijkbare huizen in de buurt

Onroerend goed websites en makelaars

Veel onroerend goed websites hebben online apps die de waarde van een huis schatten. Deze apps halen hun informatie uit verschillende bronnen, waaronder openbare en particuliere databases. Bij gebruik ervan worden er verschillende vragen over je eigen huis gesteld, zoals het aantal vierkante meters, de datum van de bouw en het aantal slaapkamers en badkamers. Wanneer je die informatie opgeeft, zal het programma je een geschatte reële marktwaarde van je woning geven. Het kan ook een lijst van woningen opleveren die momenteel te koop zijn in de buurt, met de vraagprijs.

Vraag een makelaar om een schatting van de waarde van je huis. Makelaars hebben toegang tot privé-databases in de sector met veel completere en recentere gegevens. Houd er wel rekening mee dat makelaars werken op commissie van de verkoop van onroerend goed. Respecteer hun tijd en vergeet ze niet als je ze nodig hebt om jouw huis te verkopen.

Professionele taxatie

Huur pas daarna een professionele taxateur om een taxatie van je woning uit te voeren. Dit is de zekerste manier om een bruikbare en nauwkeurige schatting van de huidige waarde van je huis te krijgen. Een professionele taxatie varieert afhankelijk van de marktomstandigheden, en kost tussen de 400 en 450 euro. De beste tijd voor een taxatie en verkoop van een huis is de lente of de vroege zomer, als veel mensen buiten lopen en wandelingen maken.

Een taxatie is altijd een schatting. De enige echte test van wat je huis werkelijk waard is op een bepaald moment, is de prijs die iemand bereid is ervoor te betalen. Helaas kom je daar pas achter als het huis op de markt is en iemand het wil kopen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *