Wat is de juiste montagekit? 0

Wat is de juiste montagekit

Breed begrip hè? ‘Montagekit’… Stel je wil iets lijmen. Hoe kies je dan juiste lijm? Na 5 minuten zoeken ontdek je al snel dat er erg veel verschillende soorten zijn en zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Laten we eens snel kijken naar de meest voorkomende montagekitten en wat de grote verschillen hiertussen zijn. 

Als eerst, wat zijn eigenlijk de factoren die bepalen of een montagekit geschikt is voor jou klus?

  1.     De grondstof. De twee populairste grondstoffen zijn polymeer en polyurethaan.
  2.     Is een elastische of stijve verlijming het meest geschikt?
  3.     Zoek je een één- of twee componenten montagekit?

Dit is geen volgorde van belangrijkheid. Dit zijn factoren die invloed kunnen hebben op de keuze van een montagekit.

Polymeer montagekit 

Eén van de populairste soorten montagekit is op basis van polymeer. Het is de ‘nieuwste’ ontwikkeling in de kit- en lijmwereld en een middenweg tussen siliconen en polymeer. Het combineert de elasticiteit van siliconen met de technische kracht van een polyurethaan.

Een hybride montagekit

  •       Hecht goed op verschillende ondergronden
  •       Is vrij van siliconen
  •       Is blijvend elastisch
  •       Is eventueel overschilderbaar
  •       Is weers- en temperatuurbestendig

Doordat een polymeer blijvend flexibel is, is dit de juiste lijm voor een elastische verlijming. Het hecht aan alle onderdelen van de ondergrond en de kleefkracht wordt verdeeld over het gehele oppervlak. Het is geschikt om eventuele beweging op te vangen.  Dit kan ook de juiste keuze zijn bij oneffen oppervlakken.

Wat is de juiste montagekit

Polyurethaan montagekit 

Een wat oudere, maar nog steeds hele populaire montagekit is op basis van polyurethaan. In tegenstelling tot de polymeer is deze lijm keihard na volledige uitharding. Met een polyurethaan kan je vaak zowel lijmen als afdichten, maar in de praktijk wordt het minder of selectief gebruikt voor afdichtingen. Een polyurethaan kan namelijk verkleuren als het (teveel) in contact komt met zonlicht.

Een polyurethaan montagekit:

  •       Is keihard na volledige uitharding
  •       Heeft een enorme kleefkracht
  •       Is schuur- en overschilderbaar

Doordat het keihard wordt, is het de beste keuze als het geen verbinding op hoeft te vangen. Gebruik het als je harde materialen op harde materialen veel verlijmen waarbij geen beweging is. Als je het hechtoppervlak wil vergroten is het verstandig om de ondergrond vooraf te schuren.

PU-lijmen

Eén- of twee componenten lijm? 

De laatste factor die invloed heeft op je keuze: Wil je een één- of twee componentenlijm gebruiken?

Om eerlijk te zijn is het makkelijkst vaak een ééncomponenten lijm of kit. Deze kitten harden uit op basis van luchtvochtigheid en hebben vaak een relatief lange opentijd. Maar helaas heb je niet altijd een keus. Want wat als er geen luchtvochtigheid aanwezig is?

In dat geval kies je een twee componenten lijm. Het bestaat uit twee componenten die mengen in de bijgeleverde twee componenten tuit. Deze componenten mengen met elkaar en harden uit op basis van een chemische reactie. Als de componenten eenmaal mengen is er geen weg terug meer en hard het gegarandeerd uit, ook in de tuit. Een extra mengtuit is in de dit geval dus aan te raden.

 

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *