Deze ‘Italiaanse’ groenten en kruiden kun je in je eigen moestuin kweken 0

Deze 'Italiaanse' groenten en kruiden kun je in je eigen moestuin kweken

We schreven eerder al dat een moestuin weer helemaal hip is. Termen als duurzaam en rustgevend horen bij deze tijd en zijn van toepassing op het moestuinieren. En ja, veel groenten en kruiden die je bij veel Italiaanse gerechten nodig hebt kun je gewoon in je Hollandse tuintje kweken!

De vele voordelen van een moestuin

Zoals benoemd is duurzaamheid steeds meer een must in plaats van een trend. Geen eten meer weggooien, zonnepanelen kopen, flex- of thuiswerken en elektrisch rijden; het zijn allemaal zaken waar steeds meer mensen zich mee gaan bezighouden. Het houden van een moestuin hoort daar ook bij. Onbespoten eten uit eigen tuin, verser kan het niet. En daarbij zijn onkruid wieden, tomatenplanten dieven en kweekbakken in elkaar zetten bijzonder rustgevende bezigheden. Het smaakt allemaal ook beter. Hoeveel vliegen zijn dit wel niet in één klap?

Tomaten en basilicum

Vanaf februari/maart kun je de tomatenplantjes vast opkweken in bakjes voor het raam, zodat er veel zon op komt. De tomaat is de nummer één groente (eigenlijk een vrucht) die je nodig hebt voor Italiaanse gerechten. En je kunt wel zo’n basilicumplantje van de supermarkt kopen dat er na enkele dagen nogal zielig bij staat, maar het zelf kweken van basilicum in een kleine kas is leuker, duurzamer en lekkerder. Het enige dat je hiervoor nodig hebt zijn de zaadjes, een bak met een doorzichtige plaat aan de bovenkant en potgrond. Maak of koop een kweekbak of -kas van pakweg 40 x 40 x 80 cm en de rest wijst zich vanzelf.

Tomaten en basilicum

Rozemarijn, tijm en courgettes

Het Nederlandse klimaat is heel vriendelijk voor de courgette. Een plantje geeft de hele zomer door courgettes af en je kunt de gele bloemen die eraan zitten ook in Italiaanse klassiekers verwerken. De courgette kun je grillen en inmaken, of in een pasta gebruiken. Op smaak brengen kan bijvoorbeeld met tijm, rozemarijn en knoflook – ook kruiden die prima groeien in ons koude landje.

Borlottibonen en palmkool

Wie wel eens ribollita opgezocht heeft, heeft er in de winter een mooie Italiaanse variant op snert bij. Ribollita is een heerlijke dikke soep waar kievitsbonen, oftewel borlottibonen, en de prachtige groene kool die palmkool (cavolo nero) heet inzitten. Ook gaan er tomaten, kruiden en oud brood in. Over duurzaam gesproken! Oud brood wordt in de zomer overigens verwerkt in panzanella, een maaltijd salade met tomaten, uien, basilicum en olie als basis-ingrediënten. Met een beetje passie en toewijding hoef je niet meer op pad (hooguit het tuinpad) voor alle groenten en geurige kruiden die in dit stukje genoemd worden. Want ze komen gewoon uit je eigen gezellige Hollandse moestuin.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *