De kenmerken van een infrarood verwarmingspaneel aan het plafond 0

infrarood verwarmingspaneel aan het plafond

Infraroodverwarming zie je de afgelopen jaren steeds vaker terug. Zowel in kantoren, fabrieksgebouwen als andere openbare ruimtes. Door de enorme (en toenemende) voordelen van dit systeem zie je ook dat dit type verwarming steeds vaker in particuliere woonruimtes wordt toegepast. Helaas is nog altijd niet iedereen bekend met dit systeem. Want wat houdt infrarood verwarming precies in? Hoe werkt het? En hoe zit het dan precies als je voor een infrarood verwarmingspaneel aan het plafond kiest?

Hoe werkt een IR plafond?

Een infrarood verwarmingspaneel plafond, ook wel een ir-systeem genoemd, werkt via onschadelijke infrarood warmtestralen. Deze panelen zijn in staat om het gehele huis direct op te warmen. Hierbij straalt de verwarming niet alleen warmte uit naar beneden, maar weerkaatst het ook tegen muren en mensen. Hierdoor geniet je van een zeer aangename temperatuur in de gehele woning.

Een ir-verwarming aan het plafond werkt eigenlijk net zo effectief als het gebruik van gewone radiatoren. Misschien nog wel iets efficiënter. Het voelt alleen veel natuurlijker. Deze manier van verwarmen doet veel denken aan het verwarmen van de woning door enkel het gebruik van de zon.

Een plafondpaneel kan zeer hoge temperaturen bereiken. Soms wel een temperatuur van maar liefst 190 graden! Dat is dan ook de reden waarom een dergelijk paneel enkel aan het plafond gemonteerd mag worden. Dit is uiteraard in verband met de veiligheid noodzakelijk.

Hoe werkt een IR plafond

Voordelen van verwarmen via infrarood

Hoewel steeds meer mensen enige vorm van infrarood verwarming in huis halen, is nog lang niet iedereen overtuigd van de talloze voordelen. Sterker nog, sommige mensen weten nog vrij weinig over dit type verwarming. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Daarom zetten wij in dit artikel de grootste voordelen van verwarmen via infrarood warmtestralen voor je op een rijtje.

  • Het relatief geringe energieverbruik is één van de voornaamste redenen waarom mensen massaal voor infrarood kiezen. De panelen geven zeer gericht warmte af, waardoor de luchttemperatuur op een veel efficiëntere wijze beheerst wordt. Daarnaast hoeft de algehele luchttemperatuur niet meer zo hoog te liggen als bij het gebruik van radiatoren, omdat er veel minder warmte verloren gaat door het gebrek aan convectie. Bij juist gebruik van infrarood panelen kun je tussen de 10% en 40% besparen.
  • Waar radiatoren vaak door vakmensen moeten worden aangelegd, is dit bij infrarood panelen niet noodzakelijk. De panelen zijn voorzien van een zeer eenvoudig ophangsysteem, waardoor vrijwel iedereen in staat is om deze geheel zelf op te hangen. Daarnaast hoef je ook geen gas- of waterleiding om of aan te leggen. Dit scheelt niet alleen aanzienlijk in kosten, maar bespaart je ook nog eens een heleboel extra tijd.
  • Infraroodpanelen geven direct warmte af aan objecten of mensen in de ruimte. De warmte wordt dus niet afgegeven aan de lucht, waardoor ze veel efficiënter verdeeld wordt. Hierdoor is er ook geen sprake van het fenomeen convectie. We spreken van convectie wanneer warme lucht richting het plafond stijgt en vervolgens weer naar de radiator daalt zodra de lucht afkoelt. Hierdoor ontstaan er luchtcirculaties, waardoor o.a. huisstof en fijnstof worden meegenomen. Iets wat de luchtkwaliteit in huis benadeeld. Bij infraroodpanelen is dit dus niet het geval.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *